Laatste alarmering:
Datum 18|01 Tijd 13:36:55 Dier In Problemen (vogel Klein) Borchsingel Eelderwolde 038131 Prio Middel Eenheid | Eelde - Blusgroep A Brandweer Tynaarlo Drenthe
zondag 20 januari 2019

MAANDAG 12|03

Schrijfster en actrice Nhung Dam straalt in volle Melkfabriek Bunne

Nhung Dam, bij het grote publiek bekend van haar rol in de succesvolle tv serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, nam de Melkfabriek mee in een enthousiaste tour door haar levensverhaal

BUNNE - Het hing in de lucht: wordt Nhung Dam met haar debuutroman ‘Duizend vaders’ schrijfster van Het Beste Groninger Boek 2018? Zij was een van de vijf genomineerden in de categorie fictie. De uitslag hiervan liet tijdens de voorstelling nog even op zich wachten. Eerst speelde Nhung Dam haar intieme theatervoorstelling ‘Ha Ha Hapiness’.

 

Nhung Dam, bij het grote publiek bekend van haar rol in de succesvolle tv serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, nam de Melkfabriek mee in een enthousiaste tour door haar levensverhaal.

 

De dromen van Nhung Dam

Haar levensverhaal begon in Groningen als dochter van Vietnamese bootvluchtelingen. Haar vader begon al vroeg met een loempiakraam op de Ebbingebrug in Groningen. Knalgeel, door hemzelf in elkaar gezet. Niet echt een succes. Daarna kwam de hulp van architect Johannes P. Moehrlein die een speciaal ontwerp maakte van melkglas en ’s avonds mooi verlicht. Op een bepaald moment gaf haar vader deze de naam van zijn dochter: ‘Bich Nhung’. Dit tot haar grote verrassing.

 

Nhung wist de zaal van het begin af aan te boeien met haar verhalen. De voorstelling bevatte veel persoonlijke verhalen die door de inhoud en de voordracht constant bleef boeien. Bijvoorbeeld over hoe ze als kind al droomde om een boek te gaan schrijven. Daarvoor 4 jaar lang dagelijks ruimte vrijmaakte op een plank in de bibliotheek. Het schrijven begon als 11 jarige toen ze een Nijntje dagboek van haar moeder kreeg. Met het ouder worden werden de uitvoeringsvormen van haar dagboeken serieuzer van uiterlijk. Het beschouwende van Nhung Dam op haar omgeving bleef gelukkig. Haar eerste boek, Duizend vaders, kwam in 2017 uit.

 

Beste Groninger Boek 2018

Aan het eind van de voorstelling kwam het verlossende woord van haar regisseur en mede tekstschrijver Koos Terpstra: Nhung is met haar debuutroman ‘Duizend vaders’ gekozen tot Het Beste Groninger Boek 2018 en wel in de categorie fictie! Een prachtige prestatie behaalt met haar debuut roman. Ondanks dat Nhung Dam zo snel mogelijk in het Groninger Forum werd verwacht om daar haar prijs in ontvangst te nemen, nam ze gelukkig de tijd voor de geplande signeersessie in De Melkfabriek.

 

De architect en foto’s uit Vietnam

Tot haar grote verrassing stond daar ineens de man die haar vader indertijd geholpen heeft met het ontwerp voor zijn tweede loempiakraam in Groningen. Architect Johannes P. Moehrlein. Hij was net terug uit Vietnam en had daar geruime tijd met Nhung’s vader opgetrokken. Liet haar op zijn smartphone een aantal foto’s zien. Haar vader is namelijk teruggekeerd naar Vietnam en woont daar nu weer. De vreugde hierover kon bij Nhung niet op. Ze sprong Moehrlein om de nek om hem te bedanken. Prijsuitreiking Even hierna vertrok Nhung om haar prijs in Groningen in ontvangst te nemen. De jury, onder leiding van Wilma Mansveld, meldde daarbij over ‘Duizend vaders’ o.a.: “…… Nhung Dam laat de waanzin en onzin van een samenleving zien en doet dat met een sprankelende, nieuwe stem, die niet alleen gehoord wordt in het literaire landschap van Groningen, maar ook vér daarbuiten. We kijken uit naar haar volgende boek.” Het optreden van Nhung Dam smaakte absoluut naar meer. Het was weer heel gezellig in De Melkfabriek Bunne.

 

Voorstelling gemist? Onze volgende voorstelling vindt plaats op zondag 15 april. Om 15.00 uur vertonen we de verbluffend mooie, ontroerende en veelgeprezen Franse roadmovie Visages Villages van de 'grande dame van de nouvelle vague’ Agnès Varda en fotograaf en beeldend kunstenaar JR.

Auteur: Vrienden van De Melkfabriek Bunne
Foto's
1/3
Locatie
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie