Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 16:40:33 (inci-07) Woningbrand (vrijstaand) (dak) Goldakkers Zeegse Prio Hoog Eenheid | Meldkamer Noord-Nederland (Stichting Salvage)
vrijdag 22 juni 2018

Archief

Brandweer bevrijdt vrouw uit auto na ongeval

Gemaakt: Maandag, 29 januari 2018 16:35

ASSEN – Een automobiliste is op de Andrej Sacharovweg in Assen maandag rond het middaguur van de weg geraakt en in de sloot tot stilstand gekomen. De brandweer moest de vrouw uit het voertuig bevrijden. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

 

De automobiliste raakte in een flauwe bocht van de weg en na twee bomen te hebben geraakt kwam in de sloot met haar voertuig tot stilstand. Naast brandweer, ambulance dienst verleende ook het mobiel medisch team assistentie bij het ongeval.

Vragen over aanslag gemeentelijke belasting 2018

Gemaakt: Maandag, 29 januari 2018 20:53

TYNAARLO - Afgelopen zaterdag is het aanslagbiljet gemeentelijke belasting en WOZ-beschikking 2018 bij de inwoners van Tynaarlo bezorgd. Wij krijgen hier een aantal vragen over. Hieronder hebben we de antwoorden voor u op een rijtje gezet.

 

Het rekeningnummer van mijn automatische incasso is niet compleet.
Helaas is het laatste nummer van uw rekeningnummer weggevallen op de aanslag. Uw rekeningnummer staat wel goed geregistreerd in ons systeem. De automatische incasso wordt correct uitgevoerd.

 

Waarom staat er een peildatum 01-01-1970 op mijn rioolaanslag?
Door een technische fout is bij waardepeildatum de datum 1-1-1970 geprint. Deze datum is niet relevant voor de aanslag rioolheffing en had er dus niet op hoeven te staan. De aanslag wordt aangepast en de verbeterde versie is vanaf volgende week beschikbaar onder de button DocCloud op de website van de gemeente.

 

Waar kan ik een document voor kwijtschelding opvragen?
U kunt met behulp van uw DigiD een verzoek om kwijtschelding indienen bij het Noordelijk Belastingkantoor (Deze link opent in een nieuw venster). Het Noordelijk Belastingkantoor toetst of u in aanmerking komt voor kwijtschelding. Beschikt u niet over internet, neem dan contact op met het Noordelijk Belastingkantoor via telefoonnummer 088-7879000.

 

Ik kan mijn taxatieverslag nog niet opvragen.
Dat klopt, het taxatieverslag staat vanaf woensdag 31 januari op internet. Degene die de aanslag op naam heeft ontvangen kan via DocCloud Tynaarlo (Deze link opent in een nieuw venster) de aanslag en het taxatieverslag downloaden.

Nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied

Gemaakt: Woensdag, 31 januari 2018 16:18

REGIO - Er is een nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied in Groningen. Vanaf 1 maart 2018 kan iedere bewoner met een melding van nieuwe schade, of met vragen over een schademelding die na 31 maart 2017 bij Centrum Veilig Wonen (CVW) is gedaan, terecht bij de Tijdelijke Commissie mijnbouwschade Groningen.

 

De Commissie functioneert niet alleen onafhankelijk van NAM, maar ook onafhankelijk van het kabinet en decentrale overheden. De Commissie wordt bij haar taken ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zorgt vanaf dat moment voor de praktische uitvoering van het protocol. Tot 1 maart kunnen gedupeerden terecht bij CVW : www.centrumveiligwonen.nl. Kijk voor meer informatie over het nieuwe schadeprotocol op: www.rijksoverheid.nl/schadedoorgaswinning

Kinderclub Donderen helpt bij bloembollenactie

Gemaakt: Woensdag, 31 januari 2018 16:54

DONDEREN - Kinderen uit Donderen hebben afgelopen zaterdag samen met team Gemeentewerken Narcisbollen gepoot bij de rotonde. De gemeente heeft hiervoor de handen ineengeslagen met de kinderclub uit Donderen, die maandelijks een activiteit organiseert.

 

Om veilig te kunnen planten zorgde de gemeente voor veiligheidshesjes en werd de weg tijdelijk afgezet. Na het planten was er een gezamenlijke afsluiting in het café in Donderen, met een kop koffie of thee en ranja voor de kinderen.

 

De gemeente heeft de afgelopen periode op verschillende plekken in de gemeente bloembollen geplant. Op prominente plekken, waar veel voorbijgangers ervan kunnen genieten. De gemeenteraad stelde namelijk eenmalig een bedrag beschikbaar voor het planten van bloembollen.

Graffiti ontwerpwedstrijd jongerenbus Tynaarlo

Gemaakt: Woensdag, 31 januari 2018 17:55

TYNAARLO - Jongeren tussen twaalf en achttien jaar in de gemeente Tynaarlo kunnen meedoen aan een graffiti ontwerpwedstrijd voor de jongerenbus. Een professionele graffiti artiest spuit het winnende ontwerp op de bus, jongeren mogen hier een handje bij helpen. De winnaar mag een jaar lang gratis deelnemen aan alle jongerenwerkactiviteiten.

 

Ben jij tussen de twaalf en achttien jaar en wil je meedoen? Mail dan vóór 14 februari je meest originele ontwerp naar jongerenwerk@tynaarlo.nl. Uit alle inzendingen wordt op 21 februari een winnaar bekend gemaakt. Neem voor meer informatie contact op met Evelien Korf via e.korf@tynaarlo.nl of bel 06-52377577.

 

De wedstrijd wordt georganiseerd door de jongerenwerker van Sociaal Team Zuidlaren en de Fight Game Academy van Sem Schilt.

Gewonden bij frontale aanrijding in De Groeve

Gemaakt: Donderdag, 01 februari 2018 04:47

DE GROEVE - Bij een frontale aanrijding op de Hunzeweg N386 in De Groeve zijn meerdere personen gewond geraakt.

 

Woensdag 31 januari aan het eind van de middag werden de hulpdiensten op groepen voor een ernstig ongeval. Brandweer, ambulance en trauma helikopter kwamen ter plaatse voor assistentie. De oorzaak van de aanrijding is nog onbekend. De weg was tijdens de afhandeling van het ongeval afgesloten voor het verkeer.

Auto raakt van de weg en belandt in de sloot

Gemaakt: Donderdag, 01 februari 2018 04:56

ASSEN - Op de Dunantstraat in Assen is woensdagavond rond acht uur een auto in de sloot beland.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurster de macht over het stuur kwijt en belandde via de stoep in de sloot. Brandweer en ambulance kwamen ter plaatse om de bestuurster uit haar benarde positie te halen. Het slachtoffer is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Scholiere licht gewond bij aanrijding met auto

Gemaakt: Donderdag, 01 februari 2018 16:30

ASSEN - Een scholiere op een fiets is op de kruising Pelikaanstraat met de Vredeveldseweg in Assen in botsing gekomen met een automobilist.

 

Volgens een getuige is de auto na de aanrijding gestopt en heeft het meisje aangesproken en is daarna weggereden. Even later keerde de man terug, maar verliet na het meisje gesproken te hebben de plaats van het ongeval weer. Toen de politie ter plaatse kwam was de automobilist ook niet op de plek van het ongeval aanwezig. Een getuige heeft het kenteken van de automobilist genoteerd. De politie heeft een onderzoek ingesteld en de fiets waar laksporen van de auto opzaten veilig gesteld.

 

Het meisje raakte licht gewond en is ter plaatse door ambulance personeel behandeld.

Man met bijl slaat ramen kapot bij sociale dienst

Gemaakt: Donderdag, 01 februari 2018 21:53

ASSEN - Een nog onbekende man heeft donderdagavond met een hakbijl geprobeerd in te slaan bij Werkplein Drentse Aa aan de Javastraat in Assen.

 

Werkplein Drentse Aa gevestigd bij het gemeentehuis in Assen is de sociale dienst van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. Toen de man zijn daad pleegde was er nog personeel binnen. Het is onbekend waarom de man de ramen probeerde in te slaan.

Vrachtwagen met bieten raakt van de weg op de A28 bij Vries

Gemaakt: Vrijdag, 02 februari 2018 15:41

VRIES - Een vrachtwagen met bieten is vrijdagochtend op de A28 even voorbij de afslag Vries van de weg geraakt en tegen de middenvangrail tot stilstand gekomen.

 

De vrachtwagen ploegde zo'n honderd meter door de berm en de chauffeur kon de wagen niet meer op de weg krijgen. De chauffeur raakte niet gewond. Het is onbekend waarom de vrachtwagen van de weg raakte.

 

De bieten moeten eerst worden overgeladen voordat de vrachtwagen kan worden weggesleept. Dat leidde tot een file van meer dan 2 kilometer. Het verkeer werd in de richting Groningen over een rijbaan geleid.

Koninklijke Luchtmacht oefent met helikopters

Gemaakt: Vrijdag, 02 februari 2018 17:52

REGIO - Van 5 tot en met 23 februari (op weekdagen) trainen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht tijdens de oefening HWIC/TAC NL in het oosten van Nederland.


Tijdens deze oefening vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Deelen en trainen de helikopterbemanningen onder andere het vliegen onder verhoogde dreiging en worden vliegers en loadmasters opgeleid tot wapeninstructeurs.

 

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat u toch overlast ondervindt, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is ook het gratis telefoonnummer (0800) 0226033 bereikbaar.

Kat doodgebeten door hond en achtergelaten in bosjes

Gemaakt: Vrijdag, 02 februari 2018 19:58

ASSEN - Vrijdagmiddag is er in de Zilverschoonstraat in Assen een kat doodgebeten door een hond. De kat is in de bossages achtergelaten.

 

Bij dit incident waren twee dames aanwezig. De ene dame droeg een lange bruine jas, een capuchon over haar hoofd, een zwarte broek en zwarte sneakers. Zij liep met krukken.

 

De ander had kort donker haar en droeg een grijze broek met daarop een rode jas met een wit met zwarte baan.

 

De hond die zij bij zich hadden is zwart van kleur en heeft witte poten.

 

Kent u deze personen of herkent u zichzelf in dit bericht; neem dan contact op met 0900-8844.

P+R Hoogkerk officieel geopend

Gemaakt: Vrijdag, 02 februari 2018 21:50

TYNAARLO - De uitbreiding van P+R-terrein Hoogkerk en de op- en afrit voor bussen bij P+R Hoogkerk zijn gisteren officieel geopend.

 

Vanwege de groeiende populariteit is het terrein afgelopen zomer flink uitgebreid. Er zijn 400 plaatsen bijgekomen waardoor er nu 1.000 parkeerplekken zijn. De oprit en de afrit voor bussen bij P+R Hoogkerk zijn onlangs opengesteld. Met de aanleg ervan is een kortere en veiligere route ontstaan voor de bussen van Qbuzz en Arriva die via de A7 van de binnenstad en het Martini Ziekenhuis naar P+R Hoogkerk rijden, en omgekeerd.

Stichting Danshuis Noord uit Zuidlaren genomineerd voor Drentse Anjer Prijs

Gemaakt: Zaterdag, 03 februari 2018 18:57

ZUIDLAREN - Stichting Danshuis Noord, producent achter de werkplaats-voorstellingen van dansschool Het Danskwartier uit Zuidlaren is genomineerd voor de Drentse Anjer Prijs 2018. De stichting kwam in aanmerking voor deze nominatie middels een bijzondere prestatie in 2017; dansproductie 'De Styl'. 'De Styl' werd opgevoerd tijdens het OpeningsFesTYval van de gemeente Tynaarlo op 12 mei 2017 op de Rijksluchtvaartschool in Eelde. In deze openlucht show werd moderne dans gecombineerd met architectuur, lasertechniek (DTL Laser) en video-elementen (Muskee Media).


In 2018 heeft Stichting Danshuis Noord de ambitie een nieuwe, ditmaal reizende dansproductie, op de planken te zetten. Deze voorstelling zal gaan over jongeren in het huidige digitale tijdperk, met een belangrijke rol voor live interactie. Om een volwaardige multidisciplinaire dansvoorstelling te maken, zijn dit jaar drie choreografen bezig met de vormgeving van de voorstelling: Maxime Landstra, Milou Zuurveld en Milan Schudel. Deze kunstenaars willen de dansers inspireren en ondersteunen in hun weg naar het podium.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft drie culturele organisaties genomineerd voor de Drentse Anjer Prijs. De commissaris van de Koning mevrouw J. Klijnsma, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Drenthe, reikt de Drentse Anjer Prijs op 9 april 2018 uit in de Nieuwe Kolk in Assen. Met de Drentse Anjer Prijs wil het Cultuurfonds zijn waardering uitspreken voor culturele organisatoren die een stimulerende bijdrage leveren c.q. een belangrijke impuls geven aan het culturele klimaat van Drenthe. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een bedrag van € 5.000.

Informatiebijeenkomst Mindfulness voor Mantelzorgers

Gemaakt: Maandag, 05 februari 2018 18:53

Half maart start in Zuidlaren een training Mindfulness voor Mantelzorgers. Op 21 februari is hierover een informatiebijeenkomst in MFC De Ludinge om 19.30 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot 16 februari.


Waarom mindfulness voor mantelzorgers?

Als je voor een naaste zorgt, kun je je overbelast voelen. Hoe graag je het ook doet voor die ander die je dierbaar is. Dit kan zich uiten in moeheid, somberheid, onrust, piekeren of slapeloosheid. Er kunnen zorgen zijn of je het wel allemaal vol kunt houden. Langdurige stress kan ook allerlei lichamelijke klachten geven. In de mindfulness training train je je aandacht, net zoals je spieren traint, door te oefenen. Je leert hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met een belastende situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Daardoor krijg je weer het gevoel de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn.

 

Ervaringen
Afgelopen najaar vond in Zuidlaren een training mindfulness voor mantelzorgers plaats. Dat leverde veel positieve reacties op van de deelnemers. Een van hen verwoordde het zo: "Door de training heb ik meer rust en zelfvertrouwen gekregen. Ik kan beter met de situatie omgaan en heb meer positieve energie. Wat ik heb geleerd, kan ik structureel toepassen in mijn dagelijkse leven."

 

Nadere informatie

  • De training duurt 8 weken en is gratis
  • Aanmelden voor de informatieavond kan tot 16 februari bij Stichting Trias via 0592 338938 of mail naar info@stichtingtrias.nl.
  • Als u niet naar de voorlichtingsbijeenkomst kunt komen en wel belangstelling hebt voor deelname aan de training, kunt u zich ook rechtstreeks aanmelden.
  • Aanmelden voor de training kan tijdens de informatieavond
  • Aan de training gaat altijd een individueel gesprek vooraf

Schuur aan de Brink in Zuidlaren in lichterlaaie

Gemaakt: Dinsdag, 06 februari 2018 21:50

ZUIDLAREN – Maandagavond werd er een schuurbrand gemeld bij een woning aan de Brink ZZ in Zuidlaren.

 

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het dak. Over de oorzaak is niets bekend.

Vervanging brug Zeegserloopje

Gemaakt: Donderdag, 08 februari 2018 17:18

TYNAARLO - De brug in de Hunebedstraat over het Zeegserloopje tussen Zeegse en Tynaarlo verkeert in slechte staat en wordt daarom vervangen. Er komen straks twee bruggen: één brug is voor fietsers en voetgangers en één brug voor het overige verkeer.


Vanaf maandag 12 februari is de brug daarom gestremd voor alle verkeer. Eind maart gaat de weg weer open.

 

Omleidingsroutes
Voor autoverkeer is er een omleidingsroute via Vries, Ubbena en Oudemolen.

 

Voor fietsers en wandelaars is er een omleidingsroute via het pad tussen de Hunebedstraat en de Wedbroeken. Als het werk het toelaat kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke voorziening over het Zeegserloopje. Aan weerszijden van de brug wordt aangegeven of zij de omleidingsroute moeten volgen of niet.

Fietser aangereden op oversteekplaats in Assen

Gemaakt: Donderdag, 08 februari 2018 17:34

ASSEN - Op de Maria Montessoriweg in Assen is donderdagmiddag een fietser in botsing gekomen met een automobilist. De fietser raakte dermate gewond dat hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.

 

De verkeersanalisten van de politie doen onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.

Inbraakcijfers Drenthe 2017 bekend: Meeste inbraken in Coevorden

Gemaakt: Vrijdag, 09 februari 2018 17:07

DRENTHE - In Drenthe is in 2017 het vaakst ingebroken in Coevorden. Inwoners van Aa en Hunze kampten met de minste woninginbraken. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 analyseerde. Gemiddeld hadden Drenten te maken met 2,9 inbraken per 1.000 inwoners. Dit aantal ligt net hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,8.

 

Meeste inbraken in Coevorden, Hoogeveen en Noordenveld

De meeste woninginbraken vonden plaats in Coevorden. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 3,6 personen de dupe van een woninginbraak. Coevorden wordt gevolgd door Hoogeveen, waar per 1.000 inwoners bij 3,5 slachtoffer waren van een woninginbraak. Noordenveld bekleedt de derde plaats in het klassement. In Noordenveld worden er per 1.000 inwoners 2,7 inbraken gepleegd.

 

Minste inbraken in Aa en Hunze, Tynaarlo en Emmen

De minste woninginbraken vonden plaats in Aa en Hunze. Hier werden gemiddeld 1,9 inbraken gepleegd. De een-na veiligste gemeente qua woninginbraken is Tynaarlo, waar gemiddeld 2 woninginbraken worden gepleegd. Tynaarlo wordt gevolgd door Emmen, waar er per 1.000 inwoners gemiddeld 2,2 inbraken werden gerapporteerd.

 

Meeste inbrekers gebruiken de achterdeur

Inbrekers hebben verschillende mogelijkheden om een woning te betreden. De meeste inbrekers doen dit via de achterdeur (36%). Naast de achterdeur komen inbrekers ook vaak via de voordeur binnen (21%) en via een raam op de benedenverdieping (23%).

 

Bekijk HIER het volledige overzicht van inbraken per regio, data over inbraakmethoden en inbraakpreventietips.

Uitgebrande waterkoker oorzaak brandmelding in vuurwerkwinkel

Gemaakt: Maandag, 12 februari 2018 16:22

ASSEN - Maandagmiddag 12 februari kregen politie en brandweer een brandmelding vanaf de Groningerstraat in Assen. Een vuurwerkwinkel aldaar zou vol rook staan.

De brandweer ontdekte in de winkel een uitgebrande waterkoker. Buiten de rook in de winkel en in het bovenliggende appartement, is de schade beperkt gebleven.

Muzikale en culinaire hoogstandjes in De Melkfabriek

Gemaakt: Dinsdag, 13 februari 2018 10:36

BUNNE - Jelle de Visser - bekend van Jelle kookt in De Melkfabriek - en muzikaal trio Het Blauwe Uur trakteerden afgelopen zondagavond 11 februari zo’n zestig gasten op een smakelijke en swingende avond in De Melkfabriek.

 

Het muzikale menu van het trio bestond uit eigen werk en (Oost)Europese covers, van sappige chansons en malse musette tot robuuste rebètika-, balkan- en gypsystukken. Tussen de muziekbedrijven door serveerde het team van Jelle de Visser drie culinaire hoogstandjes: een Grieks voorgerecht van ‘Dolma’s op salade met tzatziki', een Frans hoofdgerecht: ‘Confit de canard met rozensaus’ - of 'Geitenkaas met ananas kruidensaus' voor de vegetariërs - en een Bohemen (Tsjechisch) nagerecht: ‘Palatschinken met walnootlikeur’.

 

Gezien het grote succes van deze avond zal er zeker een vervolgeditie in De Melkfabriek komen! Kijk voor onze volgende smakelijke voorjaarsvoorstelling(en) op www.vriendenmelkfabriekbunne.nl.

 

Met dank aan Jelle de Visser en medewerkers van De Vliegeraar - Koken op locatie - Tim Meeuws, Ron Glasbeek en Conny Essbach (muzikaal trio Het Blauwe Uur) en Ed Molenaar (Vries.nu) voor de prachtige fotoreportage!

Rol van de gemeente in het aardbevingsdossier

Gemaakt: Dinsdag, 13 februari 2018 21:24

TYNAARLO - Alweer ruim een jaar geleden werden Zuidlaren en omgeving opgeschrikt door een aardbeving. Veel inwoners hebben hierna schade geconstateerd aan hun woning. Inmiddels heeft de NAM de schade laten beoordelen. Maar er is nog veel onduidelijkheid over de afhandeling van de schade. Verder is sinds vorige week het nieuwe Groninger schadeprotocol voor aardbevingsschade veelvuldig in het nieuws. De gemeente krijgt regelmatig vragen over deze onderwerpen. De vijf meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hieronder.

 

1. Wat doet de gemeente Tynaarlo?
In de afwikkeling van individuele schadegevallen heeft de gemeente geen rol. Hiervoor kunnen inwoners terecht bij de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen of bij het Landelijk loket mijnbouwschade.

 

Wat de gemeente wél doet, is opkomen voor het algemeen belang van haar inwoners. Met als doel een gelijke afhandeling van Groningse en Drentse aardbevingsschade. Burgemeester Marcel Thijsen: "Samen met onze buurgemeenten en de provincie Drenthe maken we dit onderwerp in Den Haag bespreekbaar. En dat lijkt effect te hebben. Want een proef om de bevingsschade in Zuidlaren op dezelfde manier af te handelen als in Groningen, lijkt steeds dichterbij te komen."

 

2. Geldt het nieuwe Groninger schadeprotocol ook voor ons?
Ja én nee. Zolang schade door een aardbeving het gevolg is van de gaswinning in Groningen, maakt het niet meer uit waar je woont. Bovendien geldt dan ook de omgekeerde bewijslast. Dat houdt in dat de schadevergoeding wordt toegekend, tenzij de NAM kan aantonen dat de aardbeving niet de oorzaak is van de schade.

 

Maar deze afspraken gelden niet voor aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning in Drenthe. "Zoals bijvoorbeeld de gasvelden Vries, Zuidlaarderveen en het Annerveensche Veld. Recht onder onze voeten," zegt Thijsen. "Als onze inwoners hierdoor schade lijden, moeten zij zelf aantonen dat het door een aardbeving komt. Het maakt dus nogal wat uit of je een Drentse of een Groningse scheur in je muur hebt. Dat is toch kolder? Het kan niet waar zijn dat onze rijksoverheid deze rechtsongelijkheid toestaat. Zij moet één lijn trekken voor de afhandeling van bevingsschade door gaswinning."

 

3. Waarom een proef voor de schade-afhandeling in Zuidlaren?
De aardbeving in Zuidlaren van 23 december 2016 kwam door gaswinning in het veld Annerveen. Drentse scheuren dus. De NAM heeft aangegeven zich te willen terugtrekken uit de afwikkeling van de schadegevallen. Hierover hebben de provincie Drenthe en de gemeente een advies uitgebracht aan het ministerie van Economische Zaken. Thijsen: "Wij willen dat de schades sneller worden afgehandeld. Verder moet hier net als in Groningen omgekeerde bewijslast gelden. En ook in Drenthe moet er een onafhankelijke commissie komen die over de toekenning van schadevergoedingen besluit. De NAM zou zich bij voorbaat aan de uitspraak van die commissie moeten verbinden."

 

4. Hoe gaat het nu verder?
De proef die de provincie en de gemeente voorstellen zou de opmaat moeten zijn naar één lijn voor de afhandeling van alle bevingsschade. Dit advies ligt nu bij de minister. Hij neemt binnenkort een besluit over hoe hij de schadegevallen in Zuidlaren wil afhandelen.

 

Thijsen vindt het principieel onjuist om verschil te maken in de manier waarop je bevingsschades afhandelt. "Daarom winnen we ook juridisch advies in, zodat we eventueel een proces aan kunnen spannen tegen de Nederlandse staat, als de minister besluit om het verschil in afhandeling te laten bestaan."

 

5. Kan ik zelf iets doen?
Zet uw huis met regelmaat op de foto. Verzamel bewijs dat er geen zichtbare schade is aan uw woning. Dit is geen hard bewijs, maar het kan u helpen, mocht u ooit schade oplopen na een aardbeving.

 

Heeft u schade en is deze door de NAM ook toegekend? Dan zal u nog even geduld moeten hebben tot de minister een besluit neemt over de verdere schadeafwikkeling. Wanneer uw schade niet is toegekend, of u het niet eens bent met de conclusies uit het onderzoek, dan kunt u zich natuurlijk ook tot de rechter wenden.

Gezocht: deelnemers Tynaarlo's Energietour op 17 maart

Gemaakt: Dinsdag, 13 februari 2018 21:28

TYNAARLO - Zaterdag 17 maart is Tynaarlo's Energietour. De gemeente Tynaarlo is voor deze dag op zoek naar inwoners met een (deels) duurzame woning die deze willen openstellen voor publiek. Tijdens de tour kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de opengestelde huizen en in gesprek komen met de eigenaren. Ook geven bedrijven informatie over de mogelijkheden om woningen te verduurzamen.

 

Oproep
Heeft u ervaring opgedaan met het duurzamer maken van uw huis? Verwarmt u uw huis op duurzame wijze, met een warmtepomp, pelletkachel of een andere vorm van duurzame verwarming? Heeft u geen gasaansluiting meer nodig of woont u volledig energieneutraal? Stel dan uw huis open tijdens Tynaarlo 's Energietour, met uw verhaal inspireert u anderen om duurzamer te wonen!

 

Aanmelden
Aanmelden kan tot 1 maart bij Geertjan Koers (g.j.koers@home.nl ) of Jack Merx (jack.merx@zoho.com ) van EC Drentse Aa.

Doorgaand verkeer Watermolendijk tijdelijk niet mogelijk

Gemaakt: Vrijdag, 16 februari 2018 17:06

EELDE - Van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 februari is de Watermolendijk in Eelde afgesloten voor doorgaand verkeer.

 

De berm en de weg worden dan gesaneerd vanwege olielekkage na een ongeval met een voertuig. Alle woningen aan de Watermolendijk blijven wel bereikbaar. Voor doorgaand verkeer zijn omleidingsroutes aangegeven.

Stand van zaken kapwerkzaamheden Schelfhorst

Gemaakt: Vrijdag, 16 februari 2018 18:02

PATERSWOLDE - Op vrijdag 9 februari 2018 liet de gemeente de kapwerkzaamheden op het terrein De Schelfhorst in Paterswolde stilleggen. Dit nadat signalen binnenkwamen dat kapwerkzaamheden plaatsvonden waarvoor een vergunning nodig zou zijn. Vanaf dat moment is de gemeente in overleg gegaan met de eigenaar om tot duidelijke afspraken te komen.

 

Het kappen van houtopstand is normaal gesproken vergunningvrij, behalve als het om grote oppervlakten (meer dan 200 vierkante meter) gaat. Daar is hier sprake van, en een vergunning is dan ook vereist. Houtopstand wil in dit geval zeggen: opslag van elzen, wilgen en berk. Voorafgaand aan de werkzaamheden is ter plaatse overleg geweest tussen gemeente en grondeigenaar. Door miscommunicatie meende de eigenaar te mogen beginnen met de werkzaamheden.

 

Houtopstand pas kappen na verlenen vergunning
De eigenaar van het terrein heeft nu vergunningen bij de provincie en de gemeente aangevraagd voor het kappen van de houtopstand op het terrein. Een deel van de percelen valt onder provinciale bevoegdheid en een deel onder die van de gemeente. Van de provincie heeft de eigenaar van de grond inmiddels toestemming gekregen om verder te gaan met de kap. De gemeente zal nu een besluit moeten nemen op de inmiddels voorgelegde aanvraag tot het kappen van de houtopstand.

Stemhulp gemeente Tynaarlo beschikbaar

Gemaakt: Maandag, 19 februari 2018 20:25

TYNAARLO - Vanaf vandaag kunnen inwoners van de gemeente Tynaarlo gebruik maken van de stemhulp op de website tynaarlo.mijnstem.nl. Deze stemhulp is gericht op de gemeenteraadsverkiezingen die op woensdag 21 maart plaatsvinden.

 

Burgemeester Marcel Thijsen lanceerde de stemhulp met een klik op de muis: "Er valt écht iets te kiezen in onze gemeente. Met de stemhulp kunt u kijken welke partij het beste bij uw opvattingen past. Ga naar tynaarlo.mijnstem.nl en stem wijzer in Tynaarlo!"

 

In de stemhulp worden stellingen behandeld over onderwerpen die van belang zijn in de gemeente. De onderwerpen variëren van bijvoorbeeld de supermarkt in Ter Borch en de centrumontwikkeling in Zuidlaren tot beheer en onderhoud van openbaar groen en wegen. Bij elke stelling is van de politieke partijen het standpunt en de motivatie te lezen. De acht deelnemende partijen in de gemeente zijn VVD, D66, PvdA, CDA, Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, ChristenUnie en Gemeentebelangen. Inwoners kunnen aangeven in hoeverre ze het eens of oneens zijn met de stellingen. Aan het eind geeft de stemhulp persoonlijk stemadvies.

 

Klik hier om direct naar de stemhulp te gaan (Deze link opent in een nieuw venster)

Baldadige jongeren die vlaggen stelen staan op beeld

Gemaakt: Dinsdag, 20 februari 2018 17:21

ASSEN - In de nacht van zaterdag 17 februari op zondag 18 februari, omstreeks 03:00 uur, zijn er door een aantal jongeren vlaggenstokken & vlaggen van diverse winkelpanden in het centrum van Assen meegenomen. De eigenaar van deze vlaggen heeft camerabeelden en wil de jongeren (ongeveer 7 personen) de gelegenheid geven om zich te melden aan het politiebureau, om de schade te regelen.


De eigenaar wil eerst afwachten of de jongeren zich melden, voordat hij aangifte gaat doen. Op de camerabeelden is zichtbaar door wie deze vlaggen meegenomen worden.


Bent u, of kent u de personen die deze vlaggen mee hebben genomen? Wilt u deze personen dat wijzen op dit bericht? Daarbij kunt u vermelden dat de jongens zich aan het politiebureau kunnen melden. Het adres is: Weiersstraat 83 in Assen.

Nhung Dam Ha Ha Happiness

Gemaakt: Dinsdag, 20 februari 2018 21:06

BUNNE - In het kader van de landelijke Boekenweek speelt theatermaakster, schrijfster en actrice Nhung Dam zondagmiddag 11 maart de intieme theatervoorstelling Ha Ha Happiness. In deze voorstelling vertelt Nhung Dam - bekend van haar onlangs verschenen en verrassende debuutroman Duizend vaders (De Bezige Bij) en de populaire NPO1-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen - over haar roman, maar vooral ook over haar leven, afkomst, idealen en dromen.

 

"Is er een moment waarop je een keuze maakt die alles voor de rest van je leven bepaalt?" Voor het antwoord op deze vraag en als input voor haar voorstelling ging Nhung Dam met mensen over de hele wereld in gesprek over het geluk van alledag.


Niet over het grote geluk van een miljoen winnen of beroemd zijn, maar het geluk van een scholekster in de tuin, van de geur van verse was, een roze zonsondergang, een gezond kloppend hart. Nhung Dam neemt haar publiek tijdens haar voorstelling mee in de persoonlijke vragen die ze stelt, over de keuzes die eenieder maakt in zijn of haar leven.

 

Nhung Dam (1984) is van Vietnamese afkomst en ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool. Ze schreef diverse toneelstukken, die vertaald zijn naar het Duits en Engels.

 

Signeersessie
Nhung Dam is graag bereid om na de voorstelling haar debuutroman Duizend vaders te signeren. The Read Shop Express Eelde is met haar boeken - plus het Boekenweek-geschenk - in De Melkfabriek aanwezig!

 

Aanvang: 15.00 uur | Entree: € 15,- | Spel: Nhung Dam | Concept en tekst: Nhung Dam en Koos Terpstra | Duur: circa 65 minuten | Met dank aan: De Bezige Bij en
The Read Shop Express Eelde | Meer informatie en reserveren: www.vriendenmelkfabriekbunne.nl

Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving in Assen

Gemaakt: Woensdag, 21 februari 2018 17:39

ASSEN - De politie is op zoek naar getuigen van een gewelddadige beroving aan de Troelstralaan in Assen. De beroving vond plaats op dinsdagavond 20 februari omstreeks 22:15 uur.

 

Een medewerkster van de videotheek werd bij het sluiten van de videotheek plotseling aangevallen door een nog onbekende man. Hij sloeg haar met iets hards op het hoofd en ging er met onder anderen een telefoon en een portemonnee vandoor. Het slachtoffer liep verwondingen op aan haar hoofd. Zij is door ambulancepersoneel behandeld, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

 

Signalement
De gealarmeerde politie heeft direct in de omgeving gezocht naar de verdachte. Daarbij werd via burgernet ook de hulp van het publiek ingeroepen. Dat heeft nog niet geleid tot een aanhouding. Het zou gaan om een man van ongeveer 30 jaar, rond de 1.70 m lang met een getinte huidskleur. Hij droeg donkere kleding en een gebreid mutsje. Getuigen hebben twee mannen zien weglopen via de Einsteinlaan in de richting van de Maria in Campislaan. Mogelijk was er een tweede persoon betrokken.

 

Getuige?
De politie zet het onderzoek naar de beroving voort. Heeft u iets bijzonders gezien dat van belang kan zijn voor de politie? Schroom dan niet om die informatie door te geven. Dit kan op de volgende manieren:

  • Politie Noord-Nederland via 0900 - 8844
  • Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000

Uitslaande brand in rietgedekte woonboerderij Westervelde

Gemaakt: Woensdag, 21 februari 2018 19:52

WESTERVELDE - Woensdagavond 21 februari is er brand ontstaan in een boerderij aan de Olde Hofweg in Westervelde. De rietgedekte woonboerderij brandt als een fakkel. Over de oorzaak is niets bekend.

 

De brand die rond half acht ontstond werd al snel opgeschaald tot middelbrand. Toen de brandweer ter plaatse kwam sloegen de vlammen al uit het dak. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand.

 

Er zijn geen personen meer in het pand. Het pand wordt als verloren beschouwd.