Laatste alarmering:
Datum 19|02 Tijd 20:29:04 (inci-08) Gebouwbrand (schoorsteen) Halmersinge Zuidlaren 038133 011851 Prio Hoog Eenheid | Zuidlaren - TS 33-11 Brandweer Tynaarlo Drenthe
donderdag 22 februari 2018

Archief

Zoekactie in vijver Assen na aantreffen kinderfiets langs waterkant

Gemaakt: Woensdag, 20 september 2017 15:52

ASSEN - De brandweer, duikers en het mobiel medisch team rukten woensdag uit naar een vijver aan de Kloosterweg in de wijk Kloosterveen in Assen. Daar was een kinderfietsje aan de rand van het water gevonden.

 

Net toen de duikers en het MMT ter plekke kwamen meldde de eigenaar van het fietsje zich en bleek het kind gezond en wel thuis te zitten.

Ravage in Eelde nadat shovel tegen boom botst

Gemaakt: Donderdag, 21 september 2017 16:17

EELDE - Een shovel is donderdagmiddag tegen een boom aangereden op de Watermolendijk in Eelde. Hierbij zijn geen gewonden gevallen.

 

De schade aan de shovel was wel aanzienlijk. De berging van het voertuig zal dan ook nog enige tijd in beslag nemen. Over de oorzaak is niets bekend.

Eigen speeltoestellen op gemeentegrond

Gemaakt: Donderdag, 21 september 2017 16:53

TYNAARLO - Tynaarlo staat onder voorwaarden toe dat inwoners eigen speeltoestellen op gemeentegrond plaatsen. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van enkele inwoners uit Vries.

 

De gemeente vindt het het belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen en wil graag dat de openbare ruimte veilig is. Ook als hier trampolines, glijbaantjes, zwembaden speelhuisjes en dergelijke eigen speeltoestellen staan. In de meeste gemeenten staan om deze reden niet toe dat inwoners eigen speeltoestellen op gemeentegrond plaatsen. Tynaarlo heeft gezocht naar oplossingen om aan de wens van de inwoners tegemoet te komen, en deze gevonden in een aantal spelregels.

 

Deze zijn te vinden via deze link.

Wasmachine in brand in woning Assen

Gemaakt: Vrijdag, 22 september 2017 20:29

ASSEN – In een woning aan de Witterstraat in Assen is vrijdagavond een wasmachine in brand gevlogen. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen.

 

De bewoonster en haar hond moest buiten de ontwikkelingen afwachten. Het lijkt erop dat de schade beperkt is gebleven tot de wasmachine. Wel was er in het huis rookschade.

Drentse gemeenten lanceren website Spoed voor Jeugd Drenthe

Gemaakt: Zaterdag, 23 september 2017 18:45

DRENTHE - Speciaal voor kinderen en jongeren die direct hulp nodig hebben, is er sinds deze week de website www.spoedvoorjeugddrenthe.nl.

 

Spoed voor Jeugd is het provinciale meldpunt bij crisis in opdracht van de twaalf Drentse gemeenten. Het biedt zelf geen hulp, maar coördineert de hulpverlening van (jeugd)zorgaanbieders. Zo kan zo snel mogelijk de juiste zorg ingezet worden. 'Crises houden zich niet aan kantoortijden', aldus coördinerend wethouder Harmke Vlieg van Assen. 'Daarom is het belangrijk dat kinderen, jongeren en gezinnen direct op goede hulp en ondersteuning kunnen rekenen. Hoe dat in zijn werk gaat, staat helder uitgelegd op de nieuwe website.'

 

Hoe werkt Spoed voor Jeugd Drenthe?
Kinderen en jongeren kunnen zelf bellen, maar ook ouders, hulpverleners, huisartsen of de politie. Als het maar gaat over een kind, jongere en/of gezin in Drenthe. Wie belt naar telefoonnummer (0522) 279 946, krijgt een hulpverlener aan de telefoon. Die stelt vragen om erachter te komen wat er aan de hand is en wie het beste kan helpen. Binnen een half uur wordt een plan gemaakt en de juiste mensen ingeschakeld.

 

Buiten kantoortijden
Spoed voor Jeugd Drenthe helpt bij een crisis die is ontstaan door gedrags- of opvoedproblemen, gezinsproblemen of psychische problemen. Juist op de momenten dat instellingen gesloten zijn: 's morgens voor 09.00 uur, 's middags na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen, dag en nacht.


Is dringend hulp nodig tijdens kantooruren, dus van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur? Dan zijn de gemeenten via hun eigen telefoonnummers de eerste aanspreekpunten. Het telefoonnummer van Spoed voor Jeugd Drenthe is op dat moment niet in gebruik.

 

Samenwerkingspartners
Spoed voor Jeugd Drenthe is een samenwerkingsverband van jeugdhulporganisaties Accare, Ambiq, De Trans, GGZ Drenthe, Jeugdbescherming Noord, Promens Care, Veilig Thuis Drenthe, Jeugdhulp regio Drenthe en Yorneo. Spoed voor Jeugd Drenthe is opgezet in opdracht van en in samenwerking met de Drentse gemeenten.

"Yde en Het Meisje"

Gemaakt: Zondag, 24 september 2017 06:23

YDE - Kunst, cultuur en natuur komen samen in het project ‘Yde en het Meisje’. In het project wordt aandacht gegeven aan Yde als kunstenaarsdorp door een galerie- en/of atelierbezoek gecombineerd met een wandeling. Deze wandelingen gaan van de brink van Yde naar de vindplaats van het Meisje van Yde en door het oeroude natuurgebied De Hondstongen.

 

Centraal staat de wijze waarop kunstenaars geïnspireerd zijn door het bijzondere landschap en de opmerkelijke vondst die 120 jaar geleden werd gedaan. De presentatie wordt verzorgd door Paul van der Veur. Bernard Zwager geeft uitleg over de historie van Yde de Punt.

 

In het project wordt samengewerkt met het IVN, afdeling Vries. Bram Visch is namens IVN aanwezig bij de wandelingen en zal ons door het landschap gidsen met aandacht voor de bijzondere flora en fauna in het gebied ‘De Hondstongen’. Ook vertellen hij meer over het Natuurontwikkelingsproject. Deelnemers van de wandelingen wordt aangeraden waterdicht schoeisel aan te doen.

 

Aanmelden kan via b.zwager@gmail.com of via 06-57938088.

Meerdere brandjes en poging tot brandstichting in Assen

Gemaakt: Zondag, 24 september 2017 10:33

ASSEN - bij sporthal De Timp aan de Thorbeckelaan in Assen is zondagochtend brand uitgebroken in een kledingcontainer. De brandweer Assen-Oost had het vuur snel onder controle. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

 

Op meerdere plaatsen in Assen waren afgelopen nacht brandjes zoals aan Zaagmolen, Mr. Groen van Prinstererlaa/Meester P.J. Troelstralaan. En omstreeks 4:25 uur is er een poging tot brandstichting gedaan bij een auto aan de witterstraat in Assen. Deze stond op de oprit van de woning.

Ernstig ongeval door de mist op de A28 bij Assen

Gemaakt: Zondag, 24 september 2017 16:56

ASSEN - Zondagochtend heeft er in de dichte mist een aanrijding plaatsgevonden tussen twee auto's op de A28 bij Assen Noord.

 

Een automobilist raakte in de berm en kwam dwars op de weg te staan waarna een ander automobilist door de mist deze auto niet zag en er vol op botste. Een persoon raakte ernstig gewond.

 

De weg was richting Groningen uren afgesloten voor het doorgaande verkeer.

 

Update

Het slachtoffer, een 26-jarige man uit Assen, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden

Automobilist (26) overleden na ernstig ongeval

Gemaakt: Maandag, 25 september 2017 16:00

ASSEN - Een 26-jarige inwoner van Assen is overleden aan de gevolgen van een ernstig ongeval op de A28 nabij zijn woonplaats. Het ongeval vond zondagmorgen plaats in dichte mist.

 

Zondagmorgen reed een 43-jarige automobilist uit Assen in dichte mist tegen het voertuig van het 26-jarige slachtoffer. De auto van het slachtoffer stond op dat moment stil op de rijbaan omdat hij daarvoor een eenzijdig ongeval had gehad. Door de dichte mist kon de 43-jarige bestuurder een ongeluk niet voorkomen.

 

Het slachtoffer is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

Mini Cooper in brand aan de Tiendlanden

Gemaakt: Donderdag, 28 september 2017 01:36

ASSEN - Van woensdag op donderdagnacht is er is er weer een auto brand geweest in Assen. Assen worden al maanden geteisterd door diverse verdachte autobranden.

 

Dit keer stond vlak na middernacht een Mini Cooper in brand aan de Tiendlanden. Een buurtbewoner probeerde uit alle macht de brand met een tuinslang te bedwingen maar moest het uiteindelijk aan de brandweer overlaten. De schade aan de Mini is groot en kan als verloren worden beschouwd.

Gewonde en veel schade bij aanrijding in Assen

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 15:38

ASSEN - Bij een ongeval op de Europaweg-Zuid in Assen is vrijdag 29 september een persoon gewond geraakt.

 

Een personenauto komende van de Witterhoofdweg is door een andere auto aangetikt waardoor die op zijn beurt over de vluchtheuvel schoot en in botsing kwam met een bedrijfsbus van de gemeente Assen. De VOA van de politie kwam ter plaatse om het ongeval te onderzoeken. Bij het ongeval zou een derde auto zijn doorgereden. Het slachtoffer is nagekeken in de ambulance.

Overheid start met verspreiding jodiumtabletten

Gemaakt: Vrijdag, 29 september 2017 19:27

COEVORDEN - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verspreidt vanaf 10 oktober uit voorzorg jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Zo ook in veel gemeenten in het oosten van het land. Vlak over de grens bij Lingen staat namelijk een kerncentrale. De tabletten worden per post verzonden. Bij de tabletten zit ook een brochure met informatie.


Waarom
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Dat kan door inademen in de schildklier terecht komen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium. Er komt dan minder radioactief jodium in de schildklier. Dit verkleint de kans op schildklierkanker bij jonge mensen. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Bij een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd.

 

Wie
De jodiumtabletten worden per post verzonden naar huishoudens met:

  • kinderen tot 18 jaar die binnen 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen
  • inwoners tussen de 18 en 40 jaar die binnen 20 kilometer afstand van een kerncentrale wonen

 

Kinderen hebben de meeste kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium. Jongere mensen tussen de 18 en 40 lopen minder risico. Dat verklaart het verschil in afstanden.

 

Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet. De schadelijke bijwerking is op die leeftijd groter dan de kans op schildklierkanker.

 

Zwangere vrouwen kunnen zichzelf en hun ongeboren kind beschermen door zelf de vereiste dosis jodiumtabletten in te nemen. Vanaf de tweede week van oktober zijn die tabletten verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. De adviesprijs is € 2,95. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij de verloskundige, de gynaecoloog of huisarts.

 

Wanneer
Als er een kernongeval gebeurt is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Dat hoeft alleen als er een wolk met radioactief jodium in de buurt komt. Daarom moeten de jodiumtabletten pas worden ingenomen op het moment dat de overheid dit adviseert. Dat gebeurt via:

Wateroverlast in tunnel Assen na hevige hoosbui

Gemaakt: Zaterdag, 30 september 2017 00:50

ASSEN – De tunnel aan de Rolderhoofdweg in Assen liep vrijdagavond onder water na een hevige hoosbui. De tunnel kon overigens nog wel gebruikt worden al moesten de auto's wel wat extra snelheid maken.

 

Het KNMI heeft code geel afgekondigd omdat het de verwachting is dat er in korte tijd veel neerslag zal vallen en kans is op onweersbuien met kans op blikseminslagen.

Woningen ontruimd vanwege autobrand in Assen

Gemaakt: Zondag, 01 oktober 2017 07:44

ASSEN - Aan de Troelstralaan in Assen zijn zondagochtend drie auto's uitgebrand na vermoedelijk brandstichting. Het vuur ontstond rond vijf uur in een van de wagens een sloeg over op de andere twee.

 

Bewoners van vijftien woningen moesten vanwege de brand het bed en hun huis uit omdat het vuur de appartementen boven winkels bedreigde. Deze bewoners konden nadat het vuur geblust was weer terug naar hun woning.

 

De brand wordt als verdacht aangemerkt. De politie heeft er dan ook een plaats delict van gemaakt en doet onderzoek. Er zijn sterke vermoedens dat de brand is aangestoken. In Assen gebeuren de laatste tijd vaker verdachte branden. Het is nog onbekend of er ook schade aan het pand danwel de winkels op de beneden verdieping is ontstaan door de vlammen en de hitte.

De Cinemaplusfabriek: Mean Streets ***** (VPRO Cinema)

Gemaakt: Zondag, 01 oktober 2017 13:37

BUNNE - In vervolg op Il Conformista en On The Waterfront vertonen we vrijdagavond 13 oktober opnieuw een rauw realistische filmklassieker: Mean Streets (1973) van Martin Scorsese.

 

Met maar liefst acht Academy Award-nominaties is Scorsese de meest genomineerde filmmaker in de geschiedenis van de Oscars. Met Robert De Niro en Harvey Keitel. Net als in Il Conformista en On The Waterfront staat het dilemma tussen conformeren of het maken van een individuele keuze tegen de stroom in ook in Mean Streets centraal. Mean Streets vertelt het verhaal van het uitzichtloze leven van twee jeugdvrienden: Scorsese's alter ego Charlie (Harvey Keitel) - een gekwelde misdadiger in spe die in de gunst van zijn maffia-oom probeert te komen - en Johnny Boy (Robert De Niro), een opvliegend, zelfdestructief persoon die zijn schulden niet kan afbetalen. De film betekende de grote doorbraak van zowel Scorsese als Keitel en De Niro, die enkele jaren later opnieuw zouden samenwerken aan Taxi Driver (1976).

 

Cinemaplusbonus

Zoals u van ons gewend bent wordt er voorafgaand aan Cinemaplusfilms een inleiding gegeven over de filmthematiek en de regisseur; dit keer door kunsthistoricus en filmliefhebber David Stroband. Na afloop van de film trakteren wij u natuurlijk ook weer op een toepasselijk hapje en/of drankje.

 

Aanvang: 20.00 uur | Entree: € 13,50 (incl. korte filminleiding, hapje en/of drankje) | Gastprogrammeur: David Stroband | Speelduur: 112 minuten | Bijzonderheden: Donateurs van de Vrienden van De Melkfabriek Bunne ontvangen € 2,50 korting op de entreeprijs | Meer informatie en reserveren: www.vriendenmelkfabriekbunne.nl

Drie gewonden bij ernstig ongeval op de A28 tussen De Punt en Vries

Gemaakt: Zondag, 01 oktober 2017 18:02

VRIES - Bij een ernstig ongeval op de A28 ter hoogte van Vries zijn zondagmiddag drie personen gewond geraakt waaronder twee kinderen. Vermoedelijk zijn er drie auto‘s betrokken geweest bij het ongeval.

 

Het ongeval ontstond rond kwart over vijf bij wegwerkzaamheden vlak voor een weg versmalling. De slachtoffers zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Internet en social media: weet uw kind waar de grens ligt?

Gemaakt: Woensdag, 04 oktober 2017 20:15

TYNAARLO - Jongeren besteden veel tijd aan Twitter, online gamen, YouTube, Instant Messenger en Sociale Netwerken. Gebruik van internet hoeft niet tot problemen te leiden. Toch is het van belang om de risico's te kennen. Met wie heeft uw kind contact op het internet? Weet uw kind waar de grens ligt? En hoe praat u hier samen over?

 

Op dinsdag 10 en 31 oktober kunnen ouders van kinderen vanaf groep 7 naar speciale ouderavonden in Zuidlaren en Eelde. Beide bijeenkomsten worden verzorgd door medewerkers van Verslavingszorg Noord Nederland en Stichting Halt. Aanmelden voor deze ouderavonden kan via jongerenwerk@tynaarlo.nl.

Grote boom waait op woning in Assen

Gemaakt: Donderdag, 05 oktober 2017 17:08

ASSEN – Een forse boom is donderdagmiddag tijdens de storm op een woning aan de Hertenkamp in Assen gevallen.

 

Met een mamoetkraan wordt geprobeerd de boom van de woning te tillen. Ook de brandweer verleent assistentie.

Prins Bernhard Cultuurfonds zoekt kandidaten voor Drentse Anjer Prijs

Gemaakt: Donderdag, 05 oktober 2017 19:58

TYNAARLO - Op 9 april 2018 wil het Prins Bernhard Cultuurfonds wederom de jaarlijkse Drentse Anjer Prijs uitreiken aan een instelling of groep die een opvallende impuls geeft aan het Drentse culturele klimaat. Alle vormen van cultuur komen voor de prijs in aanmerking: muziek, dans, toneel, theater, mime, popmuziek, beeldende kunst, architectuur, erfgoed, literatuur, film, nieuwe media. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000,-.

 

Iedereen die denkt aan de criteria te voldoen kan zichzelf of een ander tot 7 januari 2018 aanmelden.

 

De volledige criteria en het aanmeldformulier zijn te vinden op www.cultuurfonds.nl/drentse-anjer-prijs (Deze link opent in een nieuw venster).

12 oktober inloopavond Midlaren

Gemaakt: Vrijdag, 06 oktober 2017 20:00

MIDLAREN - Donderdag 12 oktober is er een inloopavond over de geplande riool-en wegwerkzaamheden aan de Tolhuisweg in Midlaren. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen belangstellenden binnenlopen in De Gasterie, Groningerstraat 31 in Midlaren. Tijdens de inloop kunt u vragen stellen aan de gemeente en de aannemer (Broekema Wegenbouw uit Groningen) over de uitvoering en planning van de werkzaamheden.

 

Wat gaan we ook alweer doen?
De bestaande riolering krijgt een onderhoudsbeurt en er wordt er een extra riool aangelegd om de waterafvoer bij hevige regenval te verbeteren. Dit riool gaat het regenwater apart van het vuile water afvoeren. De regenwaterafvoer van de straat en de regenwaterafvoer van de woningen worden op dit riool aangesloten. Hierdoor zal de overlast bij hevige regenval verminderen.

Vragen over dit project? Neem dan contact op met de projectleider Edwin de Boer. Hij is bereikbaar tijdens kantooruren op telefoonnummer 0592-266 673.

Woningen ontruimd bij brand in appartementen complex Assen

Gemaakt: Zaterdag, 07 oktober 2017 15:58

ASSEN – In een appartementen complex aan de Overcingellaan in Assen is zaterdagmiddag brand ontstaan. Acht woningen op de derde etage zijn ontruimd.

 

De vrouw en dochter die in de woning aanwezig waren toen de brand uitbrak worden in de ambulance behandeld voor rook inhalatie. Het is onbekend wat er precies in brand heeft gestaan. De brand is inmiddels onder controle.

Automobilist in Assen botst tegen boom

Gemaakt: Woensdag, 11 oktober 2017 16:24

ASSEN – Op de Witterstraat in Assen is woensdagochtend een automobilist tegen een boom gereden. De oorzaak van dit ongeval s onbekend.

 

De bestuurder raakte licht gewond en is in de ambulance behandeld aan zijn verwondingen. De auto raakte bij het ongeval zwaar beschadigd.

Grote uitslaande brand bij bedrijf in Eelde

Gemaakt: Woensdag, 11 oktober 2017 16:34

EELDE – Aan de Burgemeester Legroweg in Eelde is bij een bedrijf een grote brand. Het is een uitslaande brand.

 

De brandweer heeft groot opgeschaald en probeert de brand te blussen. Hierbij wordt een hoogwerker ingezet. In het pand staan auto's. Vanwege de rookontwikkeling is Grip 1 gegeven.

Kermis Zuidlaren: herkeuring attracties

Gemaakt: Vrijdag, 13 oktober 2017 21:00

ZUIDLAREN - Vanavond start de kermis in Zuidlaren. Vanmiddag zijn de laatste attracties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gecontroleerd. Op twee attractie na beschikken alle kermisattracties in Zuidlaren over de vereiste certificaten. Dit betekent dat deze attracties niet door het publiek gebruikt kunnen worden tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het vereiste certificaat heeft verleend.

 

Veiligheidscertificaat verlopen na de gunning
De betreffende attracties, Tornado en Niagara, beschikten tijdens de inschrijving en gunning voor de Zuidlaarder kermis over een geldig veiligheidscertificaat. De exploitanten hebben dit echter laten verlopen doordat er niet tijdig een herkeuring heeft plaats gevonden. Het is de bedoeling dat de NVWA beide attracties zaterdag nog met spoed probeert te herkeuren, zodat deze na het verlengen van het veiligheidscertificaat alsnog kunnen openen voor het publiek.

 

Veiligheid maak je samen
De gemeente Tynaarlo is eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de Zuidlaarder Kermis. Het is aan de exploitanten om te zorgen dat alle papieren in orde zijn op het moment dat de kermis open gaat. Burgemeester Marcel Thijsen: "Ik moet de veiligheid van omwonenden en bezoekers aan de kermis kunnen garanderen. Daarom kan ik geen enkele attractie laten openen zonder veiligheidscertificaat van de NVWA."

Kindje dood in auto bij politiebureau in Assen

Gemaakt: Zaterdag, 14 oktober 2017 23:23

ASSEN - Bij het politiebureau aan de Balkengracht in Assen hebben agenten zaterdagavond een overleden kind aangetroffen in een auto. De bestuurder van de auto werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het kind. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.

 

Zaterdagavond kwam een man bij het bureau aan de Balkengracht. Hij zocht contact met de agenten die daar op dat moment aan het werk waren. Ze gingen met hem in gesprek en liepen met hem mee naar zijn auto. In het voertuig werd vervolgens een overleden kind aangetroffen. De man werd direct aangehouden en ingesloten. De politie doet inmiddels onderzoek naar de identiteit van het kind en naar de doodsoorzaak.

 

Het slachtoffer is vermoedelijk een 12-jarige meisje uit de gemeente Hoogeveen. Een 46-jarige man uit dezelfde gemeente is aangehouden. De 46-jarige verdachte is een bekende van de moeder van het 12-jarige slachtoffer. Daardoor kende hij ook het meisje.

Keukenbrand aan het Zuidenveld in Assen

Gemaakt: Maandag, 16 oktober 2017 19:55

ASSEN - Aan het Zuidenveld in Assen heeft korte tijd brand gewoed in een keuken van een woning.

 

Rond kwart over zes in de avond kreeg de brandweer de melding van een keuken brand aan het Zuidenveld. Ter plaatse bleek de vlam in de pan geslagen te zijn. Na een korte controle keerde de brandweer terug naar de kazerne.

De achthonderdzeventiende Zuidaardermarkt officieel van start

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 07:28

ZUIDLAREN - Op dinsdag 17 oktober vindt weer de jaarlijkse Zuidlaardermarkt plaats. Het doorgaande weg in het Drentse dorp is volledig omgetoverd tot braderie. In alle omliggende straten bevind zich de grootste paardenmarkt van Europa. 

 

De organisatie verwacht dit jaar 1.600 paarden op de markt. Handelen proberen al vroeg hun slag te slaan. De markt is vanaf 6.00 uur geopend.

 

Sinds vorig jaar is de markt op de brink op 't Achterom, verder weg van de kermis. Dit jaar is het marktterrein uitgebreid. De markt wordt verlicht met groene lampen. Groen licht geeft meer rust dan wit licht.

Sahara zand en bosbranden kleuren lucht rood

Gemaakt: Dinsdag, 17 oktober 2017 17:27

NEDERLAND - De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het hele land is de lucht gevuld met fijne zanddeeltjes uit de Sahara. Daarbij zit ook rook afkomstig van de bosbranden in Spanje en Portugal. Hierdoor is de zon opvallend rood en hebben we een bruinige gloed aan de horizon.

 

Rook en zand in de lucht komt vaker voor, maar de combinatie van beiden in deze hoeveelheden is volgens MeteoGroup uniek te noemen. De stof en rook zijn zo dik, dat de zon moeite heeft om er doorheen te komen. Daardoor is er in de grijze lucht een sinaasappelkleurige zon te zien.

 

Heeft u vandaag een mooie foto gemaakt van de mysterieuze zon? Voeg uw foto toe via reacties!

Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk meer werk maken van een (bijna) afvalvrije regio

Gemaakt: Donderdag, 19 oktober 2017 20:20

REGIO - De Drentse gemeenten en Area gaan gezamenlijk inzetten op het verder terugdringen van het huishoudelijk restafval in Drenthe. Door samenwerking willen de partijen in 2020 voldoen aan de landelijke afspraken in de omslag van afval naar grondstof. Tegelijkertijd willen de partijen nieuwe banen creëren rondom nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten in Drenthe, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor het bekrachtigen van de samenwerking ondertekenden de bestuurders van de Drentse gemeenten en Area donderdag 19 oktober het manifest Drenthe van afval naar grondstoffen; Samen op weg naar gemiddeld 100 kg huishoudelijk restafval in Drenthe.


Samen sterker
De Drentse samenwerking laat ruimte voor elke individuele gemeente om het eigen afvalbeleidsplan uit te voeren. Bert Bouwmeester, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg VDG Milieu Energie en Mobiliteit, zegt hierover: "Gezamenlijk zijn we sneller in staat om de omslag van afval naar grondstof in Drenthe te maken en daar bovendien meer voordelen uit te halen voor iedereen in de regio." Dat het manifest voortkomt uit een symposium van MarkeRein, het samenwerkingsplatform van de twaalf gemeenten en Area, vindt Bouwmeester tekenend. "Drenthe is klaar voor de volgende stap in de omslag naar een circulaire economie: het gezamenlijk onderzoeken en benutten van nieuwe kansen die onze regio kunnen versterken."

 

In de afgelopen periode zetten veel gemeenten al individueel in op het verbeteren van de afvalscheiding en het reduceren van het huishoudelijk restafval. Zo voerden sommige gemeenten een PMD-container in (voor de inzameling van Plastic en Metalen verpakkingen en Drankenkartons), werden pilotprojecten als 100-100-100 gestart en werden campagnes uitgerold om inwoners te stimuleren en ondersteunen in het scheiden van afval. In 2016 leidde dit in Drenthe tot gemiddeld 231 kg restafval per inwoner en een afvalscheiding van 58 procent. Door nu gezamenlijke ambities en doelstellingen te onderschrijven en hierin zoveel mogelijk regionale maatregelen te treffen, ook in VDG-verband, willen de gemeenten en Area deze prestaties aanzienlijk verbeteren: naar maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75 procent afvalscheiding in 2020. Deze doelen zijn conform de landelijke afspraken in het Publiek Kader Huishoudelijk Afval 2025 en het Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof – Huishoudelijk afval.

 

Regionale maatregelen
Het regionaal onderzoeken en benutten van nieuwe inzamelstructuren – zoals voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal – en het gezamenlijk ontwikkelen van eenduidige communicatie – op eenzelfde manier inwoners informeren en stimuleren – worden gezien als belangrijke stappen naar een (bijna) afvalvrij Drenthe. Uiteindelijk willen de gemeenten en Area toe naar slechts 30 kg restafval per inwoner per jaar. Daarnaast zullen de twaalf gemeenten en Area gezamenlijk een steviger positie hebben aan de onderhandelingstafel in verkenningen met regionale en landelijke producenten. Naar verwachting kunnen daardoor ook betere afspraken worden gemaakt over nieuwe werkgelegenheid en een hogere arbeidsparticipatie in de regio, voortvloeiend uit nieuwe inzamel- en recyclingactiviteiten.

Trio Merel Wentink - "Mag ik een A?"

Gemaakt: Zaterdag, 21 oktober 2017 10:50

BUNNE - In vervolg op het naar meer smakende voorproefje tijdens ons vijfjarig jubileumfeest in mei, brengt Trio Merel Wentink zondagmiddag 12 november de voorstelling “Mag ik een A?”

 

Tijdens dit muzikale en theatrale matinee geeft conservatoriumstudente en mezzo-sopraan Merel Wentink - samen met haar muzikale collega’s Meike Wijma (sopraan) en Julia Hoorman (piano) - een kijkje in de wereld van het klassieke lied. Liederen uit een breed repertoire worden ten gehore gebracht, van Mozart tot Kurt Weill, en ook Harry Bannink komt aan bod. De conservatoriumstudentes hebben alle drie dezelfde passie voor het klassieke lied. Ze zien het als hun missie om dit te delen met het publiek. Maar dan wel in een nieuw jasje, zonder de stijfheid die vaak met klassieke concerten wordt geassocieerd. Met humor en theater laat Trio Merel Wentink de eigen interpretaties vrijelijk los op de muziek en zorgt voor interactie met het publiek.

 

Aanvang: 15.30 uur | Entree: € 12,50 | Samenstelling en regie: Merel Wentink (mezzo-sopraan), Meike Wijma (sopraan) en Julia Hoorman (piano)| Meer informatie en reserveren: www.vriendenmelkfabriekbunne.nl