Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:01:06 (inci-07) Woningbrand (nb:middel Br) Tolhuisweg Midlaren 038465 Prio Hoog Eenheid | Brandweer Drenthe (Gieten) (WT 8465)
dinsdag 21 augustus 2018

Archief

Kap eiken Groningerweg Eelderwolde onvermijdelijk

Gemaakt: Vrijdag, 09 maart 2018 19:57

EELDERWOLDE - De gemeente is aan de Groningerweg in Eelderwolde bezig zieke eiken te kappen. Helaas is de kap onvermijdelijk.


In 2015 heeft een extern bureau geconstateerd dat een kleine honderd bomen aan de Groningerweg niet meer gezond was. De verwachting was toen dat veertien bomen daarvan nog enkele jaren vitaal genoeg zouden blijven. Dat blijkt nu echter niet het geval. De bomen zijn te erg achteruit gegaan. Daarom is kap in het belang van de veiligheid onvermijdelijk.


Op plekken waar door de recente kap veel ruimte is ontstaan, komen in het najaar een grote maat nieuwe bomen. In de zomermaanden wordt hiervoor de grond verbeterd.


Hebt u vragen neem dan contact op met mevr. M. Teekens via info@tynaarlo.nl

Schrijfster en actrice Nhung Dam straalt in volle Melkfabriek Bunne

Gemaakt: Maandag, 12 maart 2018 14:37

BUNNE - Het hing in de lucht: wordt Nhung Dam met haar debuutroman ‘Duizend vaders’ schrijfster van Het Beste Groninger Boek 2018? Zij was een van de vijf genomineerden in de categorie fictie. De uitslag hiervan liet tijdens de voorstelling nog even op zich wachten. Eerst speelde Nhung Dam haar intieme theatervoorstelling ‘Ha Ha Hapiness’.

 

Nhung Dam, bij het grote publiek bekend van haar rol in de succesvolle tv serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, nam de Melkfabriek mee in een enthousiaste tour door haar levensverhaal.

 

De dromen van Nhung Dam

Haar levensverhaal begon in Groningen als dochter van Vietnamese bootvluchtelingen. Haar vader begon al vroeg met een loempiakraam op de Ebbingebrug in Groningen. Knalgeel, door hemzelf in elkaar gezet. Niet echt een succes. Daarna kwam de hulp van architect Johannes P. Moehrlein die een speciaal ontwerp maakte van melkglas en ’s avonds mooi verlicht. Op een bepaald moment gaf haar vader deze de naam van zijn dochter: ‘Bich Nhung’. Dit tot haar grote verrassing.

 

Nhung wist de zaal van het begin af aan te boeien met haar verhalen. De voorstelling bevatte veel persoonlijke verhalen die door de inhoud en de voordracht constant bleef boeien. Bijvoorbeeld over hoe ze als kind al droomde om een boek te gaan schrijven. Daarvoor 4 jaar lang dagelijks ruimte vrijmaakte op een plank in de bibliotheek. Het schrijven begon als 11 jarige toen ze een Nijntje dagboek van haar moeder kreeg. Met het ouder worden werden de uitvoeringsvormen van haar dagboeken serieuzer van uiterlijk. Het beschouwende van Nhung Dam op haar omgeving bleef gelukkig. Haar eerste boek, Duizend vaders, kwam in 2017 uit.

 

Beste Groninger Boek 2018

Aan het eind van de voorstelling kwam het verlossende woord van haar regisseur en mede tekstschrijver Koos Terpstra: Nhung is met haar debuutroman ‘Duizend vaders’ gekozen tot Het Beste Groninger Boek 2018 en wel in de categorie fictie! Een prachtige prestatie behaalt met haar debuut roman. Ondanks dat Nhung Dam zo snel mogelijk in het Groninger Forum werd verwacht om daar haar prijs in ontvangst te nemen, nam ze gelukkig de tijd voor de geplande signeersessie in De Melkfabriek.

 

De architect en foto’s uit Vietnam

Tot haar grote verrassing stond daar ineens de man die haar vader indertijd geholpen heeft met het ontwerp voor zijn tweede loempiakraam in Groningen. Architect Johannes P. Moehrlein. Hij was net terug uit Vietnam en had daar geruime tijd met Nhung’s vader opgetrokken. Liet haar op zijn smartphone een aantal foto’s zien. Haar vader is namelijk teruggekeerd naar Vietnam en woont daar nu weer. De vreugde hierover kon bij Nhung niet op. Ze sprong Moehrlein om de nek om hem te bedanken. Prijsuitreiking Even hierna vertrok Nhung om haar prijs in Groningen in ontvangst te nemen. De jury, onder leiding van Wilma Mansveld, meldde daarbij over ‘Duizend vaders’ o.a.: “…… Nhung Dam laat de waanzin en onzin van een samenleving zien en doet dat met een sprankelende, nieuwe stem, die niet alleen gehoord wordt in het literaire landschap van Groningen, maar ook vér daarbuiten. We kijken uit naar haar volgende boek.” Het optreden van Nhung Dam smaakte absoluut naar meer. Het was weer heel gezellig in De Melkfabriek Bunne.

 

Voorstelling gemist? Onze volgende voorstelling vindt plaats op zondag 15 april. Om 15.00 uur vertonen we de verbluffend mooie, ontroerende en veelgeprezen Franse roadmovie Visages Villages van de 'grande dame van de nouvelle vague’ Agnès Varda en fotograaf en beeldend kunstenaar JR.

Voor het eerst landt Boeing op vliegveld Eelde

Gemaakt: Dinsdag, 13 maart 2018 20:53

EELDE – Een Boeing 747 is dinsdagmiddag voor het eerst geland op Groningen Airport Eelde. Dat was uniek, want nog nooit eerder was er een Boeing op deze regionale airport geland. Dat bleek ook wel uit de publieke belangstelling wat die was groot.

 

Van heinde en ver kwamen de vliegtuig spotters naar de Drentse plaats om deze gebeurtenis vast te leggen. Het verkeer rond het vliegveld liep zelfs vast.

Connexxion nieuwe vervoerder Wmo

Gemaakt: Woensdag, 14 maart 2018 17:56

TYNAARLO - Vanaf 9 april is in onze gemeente Connexxion de vervoerder voor de WMO en niet meer VMNN. Alle inwoners met een Wmo-pas krijgen daarom deze maand een nieuwe pas toegestuurd.

 

Vanaf 9 april is in onze gemeente Connexxion de vervoerder voor de WMO en niet meer VMNN. Alle inwoners met een Wmo-pas krijgen daarom deze maand een nieuwe pas toegestuurd. Op de enveloppe ervan staat het logo van Publiek Vervoer.

 

De oude Wmo-pas is vanaf 9 april niet meer geldig. Wie met Pasen nog geen Wmo-pas heeft ontvangen, kan het beste contact opnemen met de gemeente via 0592 - 266 737 of sociaalteam@tynaarlo.nl.

 

Publiek Vervoer is een nieuwe samenwerking van alle Groningse en Drentse gemeenten, de twee provincies en het OV-bureau Groningen Drenthe. Onder Publiek Vervoer vallen alle vervoersvormen waar mensen met een Wmo-pas en kinderen in het leerlingenververvoer gebruik van kunnen maken. Ook de regiotaxi's en buurtbussen vallen onder Publiek Vervoer.

Voor leerlingen in het leerlingenvervoer en hun ouders verandert dit schooljaar nog helemaal niks.

 

Het doel van de nieuwe samenwerking is dat al de genoemde vervoersvormen ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk blijven.

Auto's met elkaar in botsing op d N34 bij Schipborg

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 04:07

SCHIPBORG - Bij een ongeval op de N34 ter hoogte van Schipborg is een bestuurder van een personenauto gewond geraakt.

 

Door nog onbekende oorzaak botsten twee personenautos op elkaar. Een van de auto's sloeg daarbij over over de kop. Het slachtoffer is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Voetganger zwaar gewond na botsing met auto in Assen

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 15:49

ASSEN – Een voetganger is donderdagmorgen op de Fokkerstraat in Assen zwaar gewond geraakt nadat hij was aangereden door een auto. De automobilist kwam er zonder verwondingen vanaf.

 

De verkeersanalisten van de Politie doen onderzoek naar de oorzaak. Het mobiel medisch team kwam ook ter plaatse om medische assistentie te verlenen.

Fietser gewond bij aanrijding in Assen

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 16:05

ASSEN - Bij een ongeval op de Mahatma Gandhiweg in Assen is donderdagmiddag een fietser gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak kwamen auto en fietser met elkaar in botsing. De fietser kwam hierbij hard ten val.

 

Het slachtoffer is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Verwarde vrouw steekt mes in schouder van 61-jarige Assenaar

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 16:32

ASSEN – Woensdagmiddag hield de politie een 25-jarige vrouw uit Delfzijl aan. Ze wordt ervan verdacht kort daarvoor een 61-jarige Assenaar zonder enige aanleiding met een mes in zijn schouder te hebben gestoken.

 

Omstreeks 15.15 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat in de Stationsstraat een man met een mes was gestoken. De verdachte zou hierna weggefietst zijn. De gealarmeerde politie trof in de Stationsstraat het slachtoffer aan. Hij kon evenals een aantal getuigen een goed signalement van het verwarde meisje geven. Dankzij deze informatie kon korte tijd later de verdachte aan de Overcingellaan aangehouden worden. Ze was in het bezit van het door haar gebruikte zakmes. Het slachtoffer werd overgebracht naar het WZA. Hij kon vanmiddag weer naar huis. De verwarde verdachte is overgedragen aan de hulpverlening.

Bezoekers enthousiast over Tynaarlo 's Energietour

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 18:25

TYNAARLO - Afgelopen zaterdag draaide het in gemeente Tynaarlo om duurzaam wonen. Tijdens Tynaarlo 's Energietour stelden woningeigenaren van 6 duurzame woningen hun huis open voor geïnteresseerden. Ook werd er een mini-energiemarkt gehouden in 't Loughoes in Eelde. Een geslaagde dag, vinden organisatoren gemeente Tynaarlo, de EC Drentse Aa en het Drents Energieloket. 'We hadden een goede opkomst en de bezoekers waren erg te spreken over de gastvrijheid en de inspirerende verhalen van de woningeigenaren. Ook bleek de focus op duurzame verwarming een goede, er is een groeiende belangstelling voor dit onderwerp' aldus het Drents Energieloket.

 

Gasloos wonen en duurzaam verwarmen
Het hoofdthema van de dag was duurzame verwarming. Door de energietransitie en de problematiek van de aardbevingen is er steeds meer belangstelling voor warmtepompen en andere vormen van duurzame verwarming. De gemeente wilde extra aandacht besteden aan dit onderwerp:

Wethouder Henk Lammers van gemeente Tynaarlo: 'Met elkaar maken we deze jaren de slag naar bewuster met energie omgaan. Besparen op het energieverbruik van je woning of de verduurzaming van de verwarming zijn mooie kansen. De energietour biedt ruimte met elkaar in gesprek te gaan, bij elkaar te kijken. Ik vind het een mooie en toegankelijke vorm, die zeker voor herhaling vatbaar is.'

 

Mini energiemarkt
Op de energiemarkt in 't Loughoes kregen inwoners advies over energiebesparing in hun eigen woning. Het Drents Energieloket, de gemeente Tynaarlo en de EC Drentse Aa waren aanwezig om mensen te informeren over verduurzamingsmaatregelen, welke lokale regelingen er beschikbaar zijn en de mogelijkheid van het afnemen van lokaal opgewekte stroom. Mebatherm, een bedrijf dat is gespecialiseerd in duurzame verwarming, was aanwezig om geïnteresseerden te adviseren over de technische mogelijkheden.

 

Drent zit er warmpjes bij
Tynaarlo 's Energietour is onderdeel van de campagne Drent zit er warmpjes bij. In deze campagne willen we woningeigenaren informeren en enthousiasmeren over de mogelijkheden van energiebesparing en duurzame verwarming. Door maatregelen te treffen bespaart u op uw energierekening en werkt u mee aan een duurzamer Drenthe. Voor meer informatie over de campagne, kijk op www.drentziterwarmpjesbij.nl.

 

Vragen over energiebesparing?
Bij het Drents Energieloket kunt u terecht voor onafhankelijk advies over het energiezuiniger maken van uw woning. U kunt advies krijgen over welke stappen u kunt nemen en of er subsidies en regelingen voor zijn om het te financieren. Heeft u vragen, stel ze dan aan het loket: info@drentsenergieloket.nl / telefonisch via 085 7920158 op maandag en donderdag van 13.30 – 17.00 uur en dinsdag en vrijdag van 9.00 – 12.00 uur. Of kijk op www.drentsenergieloket.nl (Deze link opent in een nieuw venster)

Laptop met foto's dierbaren gestolen

Gemaakt: Dinsdag, 20 maart 2018 17:42

ASSEN - Er is tussen maandag 19 maart en dinsdag 20 maart ingebroken in café partycentrum Bullseye in Assen. Hierbij is een zwarte laptop van het merk Asus, met geribbelde bovenzijde weggenomen.

 

Deze laptop is van een van de eigenaren van het café. Op deze laptop staan privé foto's van zijn dierbaren, de enige foto's welke hij nog heeft. Een verzoek namens hem richting de dader(s) om deze laptop terug te brengen, dan wel ergens achterlaten zodat deze terug kan naar de rechtmatige eigenaar.

Het Oelebred in Tynaarlo ontvangt het Drents Verkeersveiligheidslabel

Gemaakt: Dinsdag, 20 maart 2018 19:11

TYNAARLO - Vorige week ontving obs Het Oelebred in Tynaarlo het Drents Verkeersveiligheidslabel, omdat verkeersveiligheid een vaste plek heeft gekregen in het schoolbeleid.

 

Daarmee is de gemeente Tynaarlo de eerste gemeente in Drenthe waarin alle basisscholen zijn beloond met het Drents Verkeersveiligheidslabel.

Drie verdachten aangehouden na mogelijke schietpartij Assen

Gemaakt: Zondag, 25 maart 2018 03:58

ASSEN - Op het Stationsplein van Assen zijn van zaterdag op zondagnacht drie personen aangehouden in verband met een mogelijke schietpartij.

 

De politie zette het Stationsplein af en heeft sporen onderzoek gedaan. Over de achtergrond van de schietpartij is nog niks bekend. Er raakte niemand gewond.

Te koop bij inschrijving: perceel landbouwgrond in Midlaren

Gemaakt: Maandag, 26 maart 2018 19:50

MIDLAREN - Aan de Noordlaarderweg in Midlaren is een perceel landbouwgrond te koop. Het perceel ligt ten noordoosten van Midlaren. Het gaat om een oppervlakte van ca. 05.46.30 hectare. Het perceel is de laatste jaren in gebruik geweest als grasland.

 

De inschrijftermijn sluit op woensdag 2 mei 2018 om 12.00 uur.

 

Belangstellenden kunnen een informatiepakket met een procedurebeschrijving en benodigd inschrijfformulier aanvragen per mail via kavels@tynaarlo.nl of telefonisch 0592-266 662. Alleen door de gemeente verstrekte inschrijfformulieren worden in de procedure meegenomen.

Installatie nieuwe raad donderdag 29 maart

Gemaakt: Dinsdag, 27 maart 2018 20:02

VRIES - Op donderdag 29 maart worden alle nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd. Dit gebeurt tijdens de raadsvergadering en deze bijeenkomst is openbaar. U bent van harte welkom om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn!

 

Datum: Donderdag 29 maart 2018
Tijdstip: 20:00 uur
Locatie: Gemeentehuis Tynaarlo in Vries

Politie treft drugslab aan in Zuidlaarderveen

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 16:26

ZUIDLAARDERVEEN - De politie trof woensdag 21 maart achter een woning in Zuidlaarderveen een drugslab aan. Het spoor leidde naar deze locatie nadat een 29-jarige man uit de wijk Beijum in Groningen werd aangehouden.


In de auto van de man werden 10 liter methanol en 50 liter aceton aangetroffen. Achter de locatie in Zuidlaarderveen stond een zelfgemaakt bouwwerk waarin grondstoffen voor het fabriceren van harddrugs werden aangetroffen. Het drugslab was niet in werking. De 34-jarige bewoner werd aangehouden. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Bedrijfsleven en overheid binden de strijd aan tegen nep helpdeskmedewerkers

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 17:13

NEDERLAND - In de strijd tegen internationale helpdeskfraude slaan de overheid en elf private partijen de handen ineen. Gezamenlijk nemen zij technische en financiële maatregelen om de oplichtingspraktijken te verstoren en zo goed als mogelijk te voorkomen. Woensdag 28 maart hebben de betrokken partijen een speciaal daartoe bestemde intentieverklaring getekend.


Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.

 

Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.

 

Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

 

Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.

 

Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. 'De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.'

Voorjaarsmarkt op de Brink in Zuidlaren

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 21:05

ZUIDLAREN - Woensdag 11 april is in Zuidlaren de Voorjaarsmarkt. De paardenmarkt is op de Brink tussen de Markstraat en de Brink Z.Z. De warenmarkt is op de Brink in het centrum van het dorp.

 

Paardenmarkt
De voorjaarsmarkt is de eerste paardenmarkt in 2018 in Noord-Nederland. De markt begint om 6.00 uur en is rond 12.00 uur afgelopen. In 2017 werden ruim 170 dieren aangevoerd. Dit jaar wordt ongeveer dezelfde aanvoer verwacht.

 

Ook vanuit het buitenland is veel belangstelling voor deze markt. Veel dieren worden dan ook geëxporteerd naar o.a. Duitsland.

 

Warenmarkt
Op de Brink is de warenmarkt met 56 kramen opgesteld. De warenmarkt begint om 8.00 uur en speelt in op de voorjaarswerkzaamheden in de tuin. Op de markt staan naast de "reguliere" marktkramen ook kramen met planten, heesters en struiken.

 

Klimwand voor kinderen
Kinderen kunnen tussen 13:30 uur tot 16:30 uur klimmen op de klimwand. De klimwand staat aan de Brink Z.Z. Let op: deze activiteit gaat alleen door bij droog weer.

Auto botst tegen boom op de Groningerstraat in De Punt

Gemaakt: Donderdag, 29 maart 2018 15:58

DE PUNT - Op de Groningerstraat in De Punt is donderdagmorgen een automobilist van de weg geraakt en na een boom te hebben geschampt kwam het voertuig op de weg tot stilstand.

 

De brandweer heeft de bestuurder uit de auto gehaald. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend gemaakt. De auto werd met zware schade afgesleept.

Vervanging brug Zeegserloopje loopt vertraging op

Gemaakt: Donderdag, 29 maart 2018 19:14

TYNAARLO - Het vervangen van de brug over het Zeegserloopje duurt langer dan gepland. Dit komt door de vorstperiode en doordat leidingen moeilijk te lokaliseren waren. Vrijdag 6 april worden de werkzaamheden afgerond. Daarna zijn er twee bruggen: één brug voor fietsers en voetgangers en één brug voor het overige verkeer.

 

Omleidingsroutes
Voor autoverkeer is er een omleidingsroute via Vries, Ubbena en Oudemolen.

 

Voor fietsers en voetgangers is een omleidingsroute via het pad tussen de Hunebedstraat en de Wedbroeken. Als het werk het toelaat hoeven fietsers en voetgangers niet via de omleidingsroute, maar kunnen zij gebruik maken van een tijdelijke voorziening over het Zeegserloopje. Op borden naast de brug staat aangegeven welke route gevolgd kan worden.

 

Meer informatie
Vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op de heer Hoogheem hij is te bereiken via 0592 – 26 6662.

Scooterrijder gewond bij botsing met auto in Assen

Gemaakt: Vrijdag, 30 maart 2018 15:53

ASSEN – Op de Obrechtlaan in Assen is vrijdagmiddag 30 maart een scooterrijder tegen een auto gebotst. Twee personen raakten hierbij gewond.

 

De twee gewonden zijn behandeld door het ambulancepersoneel. Over de juiste toedracht is niets bekend.

Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne gaat stoppen met het organiseren van culturele activiteiten

Gemaakt: Vrijdag, 30 maart 2018 17:23

BUNNE - De Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne gaat stoppen met het organiseren van culturele activiteiten in De Melkfabriek in Bunne.


In het bijzondere gebouw van de voormalige zuivelfabriek in het Drentse dorp Bunne verzorgde de Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne bijna maandelijks een gevarieerd cultureel programma: theater, muziek, film, kindervoorstellingen en ook de jaarlijkse expositie "Kunstenaars aan het werk in De Melkfabriek".


Steeds meer mensen uit Bunne en de wijde omgeving, van Paterswolde tot Peize en van Assen tot Groningen, wisten de weg te vinden naar het unieke podium in De Melkfabriek. Dankzij de inzet van talloze vrijwilligers, donateurs, sponsoren en adviseurs zijn de culturele activiteiten van de Stichting de afgelopen zes jaren een succes geworden.

 

Door de gestage ontwikkeling van de bedrijfsmatige activiteiten en de toekomstplannen van De Melkfabriek komen de culturele activiteiten van de Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne in het gedrang. De Stichting ziet op dit moment geen mogelijkheden meer voor continuïteit en groei in de programmering en heeft daarom besloten haar activiteiten in De Melkfabriek te beëindigen.
Met spijt, maar in goede harmonie, gaan De Stichting en De Melkfabriek per eind maart 2018 uit elkaar.


Namens het bestuur van de Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne en De Melkfabriek Bunne VOF, tevens beschikbaar voor nadere informatie:
Bartho Smit, voorzitter Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne
06-51051200

 

Eelco Hidskes, De Melkfabriek Bunne
06-54307034

Grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen in loods Zuidlaren

Gemaakt: Vrijdag, 06 april 2018 16:50

ZUIDLAREN - De politie heeft vrijdagochtend in een loods aan het Bolwerk een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen. Deze chemicaliën zijn vermoedelijk gebruikt voor het produceren van synthetische drugs in de loods. Tijdens de actie werden zes aanhoudingen verricht. Een gespecialiseerd team van de politie, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), doet onderzoek naar de chemicaliën en zorgt voor de afvoer van deze gevaarlijke stoffen.


Hennepkwekerij
Agenten hadden informatie gekregen dat in het pand mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. Reden voor nader onderzoek. Vrijdagochtend werd besloten om een inval in de loods te doen. Tijdens de actie werden zes verdachten aangetroffen. Daarnaast vonden agenten een grote hoeveelheid chemicaliën. Uiteindelijk werd ook nog een hennepkwekerij aangetroffen. Op dit moment is het nog onbekend hoeveel planten er zijn aangetroffen.

 

Onderzoek LFO
Omdat er sprake was van veel gevaarlijke stoffen werd direct besloten om de expertise van het LFO in te roepen. Deze specialisten controleerden, in samenwerking met het ambulancepersoneel, eerste de zes aangehouden verdachten op eventuele gezondheidsrisico's. Ook enkele aanwezige agenten werden gecontroleerd. Op dit moment is de LFO nog druk bezig met het onderzoek. De ontmanteling zal nog uren in beslag nemen.

 

Situatie in Noord-Nederland
De afgelopen jaren werden in Noord-Nederland gemiddeld twee à drie synthetische drugslaboratoria opgerold. In 2017 was voor het eerst een stijging te zien. In Noord-Nederland werden in totaal zes drugslaboratoria opgerold. De drugslabs werden ontdekt in Assen, Berlikum, Zuidwolde, Haulerwijk, Herbaijum en Suwâld. In Groningen werd een opslaglocatie ontmanteld. Dit jaar werden tot nu toe drie drugslab ontdekt in Zuidlaarderveen, Nieuw Amsterdam en Oudebildtzijl.

 

Gevaarlijke situatie
Dit soort drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

Vrijdag 20 april ook in gemeente Tynaarlo koningsspelen

Gemaakt: Maandag, 09 april 2018 19:39

TYNAARLO - Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 maken dan kennis met diverse sport- en cultuuractiviteiten. De spelen zijn in en rond de Sporthal de Marsch in Paterswolde en Sporthal de Kamp in Vries.

 

In Eelde doen 's ochtends (vanaf 8.30 uur) drie scholen mee en 's middags (vanaf 12.30 uur) vier. In Vries kunnen de leerlingen van vier scholen tussen 9.00 en 11.50 uur uit de workshops kiezen.

Er zijn workshops voetbal, volleybal, handbal, tafeltennis, smoothies maken (JOGG), bootcamp, trommelen, dansen, hockey, klimmen, turnen, mountainbiken, basketbal, kickboksen, tennis, judo, softbal, pannakooi en bamboestieken (met bamboestokken een meters hoge toren bouwen). Let wel: niet alle workshops zijn in zowel Paterswolde als Vries.

 

De workshops worden gegeven door lokale verenigingen en de buurtsportcoaches. De coaches zorgen ook voor de organisatie van de spelen. In Eelde-Paterswolde zijn dat Bastiaan de Bruyn en Aukelien Hoogstra. In Vries Twan Boersma.

VN-panel Tynaarlo zoekt leden met beperking

Gemaakt: Maandag, 09 april 2018 19:47

TYNAARLO - Het panel adviseert de gemeente en andere instellingen over de toegankelijkheid van Tynaarlo voor mensen met een beperking.

 

In het panel zitten mensen met een beperking. Zij leggen de gemeente, organisaties en andere burgers uit hoe het is om met een beperking in onze gemeente te wonen, werken, leren, recreëren, winkelen en rijden. En hoe (on)gemakkelijk het is om diensten van de gemeente of andere instellingen af te nemen. En, uiteraard, hoe het beter kan.

De naam van het panel ontleent het aan het verdrag van de Verenigde Naties dat 14 juli 2016 in Nederland in werking is getreden voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte.

 

Het panel kan nog meer leden gebruiken. Jong en oud uit alle hoeken van de gemeente zijn welkom, ook met hulp van ouders of ondersteuners.

 

Belangstelling? Mail dan info@vnpaneltynaarlo.nl of bel 06 423 636 27.

Veel ouderen na fit-test actiever

Gemaakt: Maandag, 09 april 2018 19:49

TYNAARLO - Van de 127 ouderen die in februari in de Mozaïek in Zuidlaren de Sociaal Vitaal fit-test hebben gedaan, hebben zich er inmiddels 30 aangemeld voor Sociaal-Vitaal-beweeggroepen en 15 voor andere beweegactiviteiten. 58 geteste ouderen bleken lichamelijk voldoende actief.

 

Sociaal Vitaal is een project voor senioren die zich fitter en vitaler willen voelen. Het is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Tot Sociaal Vitaal horen een veelzijdig programma om te bewegen, leren omgaan met angst, het krijgen van meer zelfvertrouwen, leren aangeven van grenzen, verbeteren en onderhouden van sociale contacten en voorlichting over een gezond leefpatroon.

 

Inwoners van Zuidlaren, De Groeve, Midlaren en Zuidlaarderveen in de leeftijd van 73 tot 85 jaar hebben een uitnodiging ontvangen om zich aan- of af te melden voor de test. Wie niet reageerde, werd benaderd door een vrijwilliger die meer informatie kon geven.

 

Uit de fit-test wordt duidelijk hoe iemands conditie is. Daarnaast vullen de deelnemers een vragenlijst met vragen die een indicatie geven voor hun sociale weerbaarheid.

 

32 vrijwilligers en betaalde krachten hebben aan de fit-test meegewerkt, onder wie medewerkers van het sociaal team Zuidlaren, SportDrenthe, Sport Tynaarlo, de Mozaïek, Perdon Fysiotherapie, seniorensportleiders en stagiaires sport en bewegen.

 

De volgende fit-test is volgend jaar in Vries.

Zuidlaren en Emmen mee in generaal pardon bevingsschade Groningen

Gemaakt: Dinsdag, 10 april 2018 18:46

TYNAARLO / EMMEN - In navolging van Groningen en Langelo krijgen ook gedupeerden van de aardbevingen in Zuidlaren en Emmen hun gemelde schade volledig vergoed. Dat hebben de NAM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een bestuurlijk overleg toegezegd aan gedeputeerde Tjisse Stelpstra, burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo en wethouder René van der Weide van Emmen. Dat betekent dat de schadeoordelen die in opdracht van de NAM zijn uitgevoerd ter zijde worden gelegd en dat alle gemelde schade snel en ruimhartig wordt vergoed.

 

In Drenthe zijn naar aanleiding van de twee aardbevingen ruim 500 schades gemeld in met name de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Emmen. Gedeputeerde Stelpstra is tevreden met dit besluit. "Wij hadden gepleit voor een pilot waarbij in Zuidlaren alle schadegevallen opnieuw en onafhankelijk beoordeeld werden. Dat kost tijd. In plaats daarvan is deze regeling is de meest snelle en zeker gunstige oplossing. Sommige mensen krijgen misschien een vergoeding van de NAM, terwijl de aardbeving geen oorzaak was van de schade. Rechtvaardig is het dus niet per definitie. Maar zo doen ze het met de 6000 gevallen in Groningen en mensen in Drenthe hebben recht op gelijke behandeling. Daar hebben we op ingezet. Het is een gebaar van de NAM dat we kunnen waarderen, waarmee ze ook een streep kunnen zetten achter het verleden," aldus de gedeputeerde.

 

De waardevermeerderingsregeling die in Groningen van kracht is, waarbij gedupeerden een toelage krijgen van 4000 euro voor verbetering van de woning met bijvoorbeeld zonnepanelen, geldt niet voor Zuidlaren en Emmen. "Die regeling is namelijk bedoeld om de woningvoorraad in Groningen te versterken," zegt burgemeester Marcel Thijsen. "Maar om er in Drenthe niet helemaal aan voorbij te gaan, hebben we een toelage van 25% over het schadebedrag afgesproken tot een maximum van 4000 euro. Als mensen dat willen, kunnen ze dat geld ook investeren in hun woning."

De gevallen uit 2015 in Emmen waren door NAM al eerder beschouwd. In tweede instantie kwam de technische Commissie Bodembeweging (Tcbb) met de conclusie dat niet uit te sluiten was dat de aardbeving in 2015 van invloed is geweest op de ontstane schade. Wethouder René van der Weide is blij dat er nu ook eindelijk duidelijkheid komt over de afdoening van deze schade. "Het is goed dat onze inwoners niet de dupe worden van het getouwtrek tussen verschillende partijen. Door deze regeling komt er een einde aan de discussie of de schade wel of niet wordt vergoed. Ik vind het belangrijk dat er nu een oplossing op tafel ligt, zodat de schade eindelijk kan worden hersteld".

 

Lokale bestuurders hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor onafhankelijke behandeling van schadegevallen, ook in Drenthe en de rest van het land. De minister heeft aangegeven het schadeprotocol voor de kleine gasvelden voor de zomer operationeel te willen hebben. Burgemeester Piet van Dijk: "Ik ben blij dat mede dankzij de betrokkenheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat, de heer Wiebes, er nu een aanbod ligt voor een ruimhartige afhandeling van alle schademeldingen. Dit aanbod is vergelijkbaar met de oude gevallen in Groningen. Nu moet er zo snel mogelijk een landelijke regeling komen, zodat we met een schone lei verder kunnen."

 

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra blijft in gesprek met het ministerie van EZK om de totstandkoming van een rechtvaardig en onafhankelijk protocol voor de kleine velden in Drenthe en ook elders in het land zo spoedig mogelijk rond te krijgen. "Ons jarenlange pleidooi werpt nu vruchten af. De Tcbb heeft een prima advies uitgebracht. Ik heb er vertrouwen in dat het protocol voor kleine velden voor de zomer van kracht wordt en dat schade bij een eventuele tussentijdse beving volledig onafhankelijk wordt afgehandeld," aldus de gedeputeerde.

Schade aardbevingen Zuidlaren 100% vergoed

Gemaakt: Woensdag, 18 april 2018 20:48

ZUIDLAREN - Alle aardbevingsschade in Zuidlaren tot een bedrag van 25.000 euro wordt volledig vergoed. Dat hebben het ministerie van Economische Zaken en de NAM in hun overleg met de provincie en de gemeenten toegezegd. Hogere schadebedragen (enkele gevallen) gaan naar een onafhankelijke arbiter.

 

Acht vragen en antwoorden over de schadeafhandeling.

 

Vraag 1: Maar er zijn toch allerlei onderzoeken uitgevoerd naar de vraag of de schade ook wel echt door de aardbeving komt?

Dat klopt, maar die onderzoeken worden aan de kant geschoven. Reden: er wordt getwijfeld aan de onafhankelijkheid ervan, omdat ze in opdracht van de NAM zijn uitgevoerd. Bovendien trekken de onderzoeken rare grenzen tussen gebieden die wel en gebieden die geen aardbevingsschade zouden hebben.

 

Vraag 2: Waarom geen nieuwe, onafhankelijke onderzoeken?

Nieuwe onderzoeken zouden weer tijd en veel geld kosten en de gedupeerden nog langer in onzekerheid laten.

 

Vraag 3: Nu krijgen sommige mensen misschien een vergoeding van de NAM terwijl de aardbeving geen oorzaak was van de schade.

Minister Wiebes en de Nam vinden dat minder erg dan de onzekerheid langer laten bestaan. Bovendien geldt deze regeling ook al in Groningen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

 

Vraag 4: Over hoeveel schades gaat het in onze provincie eigenlijk?

Ruim vijfhonderd in met name de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Emmen.

 

Vraag 5: In Groningen krijgen gedupeerden een toelage van vierduizend euro voor verbetering van de woning met bijvoorbeeld zonnepanelen. Geldt die ook voor Drenthe?

Gedupeerden krijgen in Drenthe een toelage van 25% over het schadebedrag tot een maximum van 4.000 euro.

 

Vraag 6: Geldt deze regeling ook voor toekomstige schade?

Nee, daarvoor komt een nieuwe regeling (protocol); het streven is voor het hele land. We krijgen in Drenthe in ieder geval vóór juli een nieuwe regeling.

 

Vraag 7: Aan wie hebben we deze ruimhartige regeling te danken?

Volgens burgemeester Marcel Thijsen aan veel personen: "Aan de landelijke publieke opinie, media en politici, die langzaamaan genoeg hebben gekregen van het door de aardbevingen aangericht leed en de manier waarop met name de NAM en de rijksoverheid daarmee om zijn gegaan."
"Maar die publieke opinie is wel wakker geschud door actievoeders uit Groningen en Drenthe en provinciale en lokale bestuurders. Ik wil zeker ook minister Wiebes noemen, die een positieve invloed heeft gehad."

 

Vraag 8: Beginnen we nu weer met een schone lei?

Wat burgemeester Thijsen betreft wel: "Er is nog alle reden om boos te zijn op hoe de NAM en het ministerie hebben geopereerd, dat begrijp ik heel goed. Maar het is ook voor onszelf het beste dat achter ons te laten. Dat kan nu. Dit neemt uiteraard niet weg dat we ons als provinciale en gemeentebesturen blijven inzetten voor een goede afhandeling van toekomstige schade."

 

Alle gedupeerden ontvangen vóór 1 juli bericht van de NAM.

Nieuwe brug Zeegserloopje weer de oude

Gemaakt: Woensdag, 18 april 2018 20:52

TYNAARLO - Net als alle andere bruggen in het Drentsche Aa-gebied die zijn vervangen, is ook deze brug voorzien van witte leuningen die trechtervormig uitlopen. Zo worden de bruggen één voor één in oude stijl gerenoveerd. Oorspronkelijk hadden de witte leuningen de functie om bespannen wagens in het donker over de brug te leiden.

Gasleiding geraakt tijdens schoonmaakwerkzaamheden in sloot Eelde

Gemaakt: Vrijdag, 20 april 2018 20:07

EELDE - De hulpdiensten zijn vrijdagmiddag 20 april uitgerukt voor een gaslekkage aan de Eekhoornstraat in Eelde. Tijdens het schoonmaken van de sloot is een gasleiding geraakt. 

 

De brandweer van Eelde is met spoed ter plaatse gekomen en heeft de situatie veilig gesteld. De netbeheerder zal het lek gaan dichten.

Werkzaamheden toegangsweg bedrijventerrein Bloemenveiling Eelde

Gemaakt: Vrijdag, 20 april 2018 21:10

EELDE - Maandag 23 april start de gemeente met de verbreding van de aansluiting van de Burg. Legroweg op de Groningerstraat in Eelde. Deze aansluiting passen we aan omdat het vrachtverkeer steeds langer en zwaarder wordt.

 

De Wilde wegenbouw en Enexis beginnen 23 april met de voorbereidende werkzaamheden. Vervolgens gaat het Waterbedrijf Groningen de waterleiding langs de Groningerstraat verleggen. Voor 19 mei rondt aannemer De Wilde Wegenbouw de werkzaamheden af.

 

Tijdens het werk worden de rijbanen van de Groningerstraat versmalt. Voor het verkeer van en naar de Burg. Legroweg is een omleidingsroute ingesteld. Als het werk het toelaat kan het verkeer wel gebruikmaken van de afslag.

 

Vragen

Hebt u vragen over het project neem dan contact met de heer Edwin de Boer (projectleider). Voor vragen tijdens de uitvoering kunt u contact opnemen met de heer Thomas Jager (toezichthouder). Beiden zijn bereikbaar via 0592- 26 66 62 of per e-mail info@tynaarlo.nl